Επικαιρότητα

Στη ΔΕΘ σκιαγραφήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα

Off

Η φετινή ΔΕΘ δεν ήταν ούτε “χλιαρό” ματς, ούτε κι έφερε ισόπαλο αποτέλεσμα. Επρόκειτο για σκληρό ντέρμπι που στήθηκε πάνω σε δύο άξονες:

Από τη μία την ανάγκη της συσπείρωσης του εκλογικού του κοινού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την άλλη το πρόγραμμα για τη διάσωση (αν όχι την ίδια την επανασύσταση) του Κοινωνικού Κράτους από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αντιθέτως με τη Νέα Δημοκρατία, που λειτουργεί σα… μονοπρόσωπη εταιρεία με εκπρόσωπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε βάση στο συλλογικό αγώνα που χρειάζεται ο τόπος. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για προοδευτική κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων. Ένα τέτοιο στοίχημα θα μπορούσε να λειτουργήσει με στόχο την αποκοματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού, όπως ακριβώς έτσι μπορεί να λειτουργήσει η αλλαγή του πλαισίου πάνω στο οποίο διορίζονται οι μετακλητοί υπάλληλοι. 

Εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν και να βοηθήσουν το έργο της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται πάνω στο εγχείρημα της πράσινης μετάβασης. Τα προηγούμενα χρόνια τοπικές κοινωνίες απέδειξαν πως η πράσινη μετάβαση είναι και εφικτή και κερδοφόρα, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά πρώτα και κύρια για τον πλανήτη. Οι φετινές φονικές πυρκαγιές, είναι η απόδειξη της αναγκαιότητας να στραφούμε προς την οικολογία με όρους που απαιτεί το περιβάλλον. Ούτε ο καπιταλισμός, ούτε το… επιτελικό κράτος. Χαρακτηρίζω τις πυρκαγιές ως φονικές για τον εξής λόγο: Ακόμη κι αν οι τυμβωρύχοι της ΝΔ προσπαθούν να κάνουν την ανάλγητη σύγκριση μεταξύ… φερέτρων και στρεμμάτων, ο απόηχος μίας καταστροφής τέτοιας έκτασης δε μετριέται με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Ζωές χάθηκαν κι ήταν αυτές των ζώων, καταστράφηκε η χλωρίδα και η πανίδα, το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται τα οικοσυστήματα και διατηρείται η ανθρώπινη ποιότητα ζωής. Μια τέτοια καταστροφή αυξάνει την ατμοσφαιρική ρύπανση, μολύνει τα νερά, προκαλεί ασθένειες, μειώνει το οξυγόνο, φέρνει πλημμύρες. Οπότε ναι, οι πυρκαγιές ήταν φονικές.

 

Τα δύο κύρια μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος  Μητσοτάκης, οι πυρκαγιές και η πανδημία, στέφθηκαν με παταγώδη αποτυχία. Κι αντί να απολογηθεί και να προαναγγείλει ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, τουλάχιστον, ο πρωθυπουργός αναγγέλλει κάτι άλλο: Την καταβαράθρωση της Δημόσιας Παιδείας, της Δημόσιας Υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Το αφήγημα μιας ανύπαρκτης μεσαίας τάξης με το οποίο κέρδισε τις εκλογές, έχει τελειώσει, έχει σβήσει. Τώρα, εχθρός είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι νέοι. Οι νέοι που έμειναν εκτός σχολών, οι νέοι που χάνουν (ξανά για πρώτη φορά μετά τα μνημόνια) κάθε ελπίδα για τα χτίσουν όνειρα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινωνιακά χάνει. Του έχει απομείνει μόνο η προσπάθεια να ελέγξει τις διαρροές των ψηφοφόρων του. Δεν πρόκειται να κερδίσει από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ κι είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα πείσει όσους απείχαν από τις εκλογές του 2019. Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να ελέγξει τις διαρροές του. Ο πρωθυπουργός μίας χειμαζόμενης χώρας από την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές, αποφασίζει να καταστρέψει εντελώς κάθε ελπίδα που έχουν οι πολίτες για μία αξιοπρεπή ζωή: Τώρα εφαρμόζει τα σκληρότερα νεοφιλελεύθερα μέτρα και εξαγγέλει ακόμη πιο πολλά. Ταυτόχρονα, δίνει “καθρεφτάκια στους ιθαγενείς”. Επιχειρεί να προσελκύσει τους νέους με μισθούς που δήθεν θα πάρουν, ενώ τελικά θα καρπωθούν τα επιδόματα οι εργοδότες, τους ακόμη νεότερους με… παροχές κινητής τηλεφωνίας και τους πυρόπληκτους με ψίχουλα. Όχι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί και δεν θέλει να προσελκύσει κόσμο.

 

Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησαν για μια μάχη να πάρουμε πίσω όσα στερηθήκαμε. Την ποιοτική δημόσια Παιδεία για όλους, τη δημόσια Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, το κοινωνικό κράτος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε σαφή τον διαχωρισμό των δύο πολιτικών επιλογών, απαντώντας μία και καλή σε όσους θα πούνε πως “είμαστε όλοι ίδιοι”. Εμείς δεν είμαστε ίδιοι με τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς θέλουμε να προφυλάξουμε την κοινωνία από την καταστροφή, θέλουμε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, θέλουμε να εξασφαλιστεί το μέλλον των εργαζόμενων και η αξιοπρέπεια των συνταξιούχων. Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Θέλουμε, όπως κάναμε και το 2015, να βγάλουμε τη χώρα αυτήν τη φορά όχι από τα μνημόνια του ΔΝΤ, αλλά από το “μνημόνιο” που εκ πεποιθήσεως εφαρμόζει η ΝΔ. Ο Μάκης Βορίδης είπε το 2019 πως πρέπει “να τελειώσουμε οριστικά με την Αριστερά”. Ευτυχώς, δεν θα τα καταφέρουν. Γιατί η Αριστερά εκπροσωπεί όλες τις ανάγκες τις κοινωνίας, σε κάθε σταθμό της Ιστορίας. Έτσι και τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει ηχηρό παρών κι η πλέον προεκλογική ΔΕΘ των τελευταίων ετών είχε νικητή. 

Ακόμη και με τα κυρίαρχα ΜΜΕ να παίζουν τον προπαγανδιστικό τους ρόλο, ο κόσμος ξέρει τι συμβαίνει. Ξέρει πόσο έχουν αυξηθεί τα είδη πρώτης ανάγκης και πόσο συρρικνώνεται το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία. Ο κόσμος ξέρει πως τα παιδιά έχασαν το δικαίωμα στη δωρεάν Παιδεία κι ότι όλοι μας χάνουμε το δικαίωμα στη δωρεάν Υγεία. Ο λαός θα μιλήσει και μάλιστα πολύ σύντομα.

• Ο Γιάννης Στέφος 

είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 

πρώην βουλευτής Ιωαννίνων

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ