Τελευταία Νέα

Δωμάτιο στις Εστίες… για δύο χρόνια
Τη νέα νομοθεσία αξιοποιεί ο Δήμος για την Κυρά Φροσύνη
Συνεχίζονται οι απόπειρες εξαπάτησης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου
H Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΤΖΟΥΦΗ Άμεση επίλυση των προβλημάτων των σχολικών τροχονόμων
Πρωτοβουλίες για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων
ENERGEAN Η Carlyle εξαγοράζει τo χαρτοφυλάκιο σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία
Πάνω από 13.000 εγγραφές και 5.461 συνεντεύξεις
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΚΑΝΗ Έκθεση Ευρωπαϊκών μεταλλίων και παρασήμων
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Προχωράνε οι εργασίες στο Κέντρο για το Παιδί
Χωρίς νερό τα ψηλά σημεία του Κατσικά και της Ανατολής
29 ΙΟΥΝΙΟΥ Συναυλία της χορωδίας Bellevue Presbyterian Church Sanctuary Chorus
Μήνυμα αλληλεγγύης από το Φεστιβάλ «Το Κοινό μας Σπίτι»
Οι παλιές ανάγκες, τα μεγάλα έργα και η παραίτηση από τον σχεδιασμό
Τα του Καίσαρος…
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 10:54
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα

Προχωρά η υπόθεση των κλεμμένων εικόνων

Off

Οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου και του διευθυντή της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Πολιτιστικών Αγαθών του Υπ. Πολιτισμού κ. Πανουτσόπουλου ήταν αυτές που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στην δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη για τη λεηλασία εκκλησιών και μονών στην Ήπειρο και σε άλλες περιοχές από αρχαιοκάπηλους.

Και οι δύο καταθέσεις είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον και αυτούσιες, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της «βροχής» των ερωτημάτων που δέχθηκαν από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπεράσπιση του δεύτερου κατηγορούμενου λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ενημέρωσε την έδρα ότι θα χρειαστεί πλέον των τριών ωρών για να εξετάσει τον κ. Πανουτσόπουλο, κάτι που ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος αναφέρθηκε σε μία ιστορία που πλήγωσε και εξακολουθεί να πληγώνει την τοπική και την ελλαδική εκκλησία ενώ δήλωσε πως βρίσκεται σε δύσκολη θέση βλέποντας τον πρώην πρωτοσύγκελο στη θέση του πρώτου κατηγορουμένου.

Κατά την κατάθεσή του ξεκαθάρισε ότι δεν έχει στοιχεία ενοχής για κανέναν από τους κατηγορούμενους επισήμανε όμως με αφορμή τον εντοπισμό δύο Ευαγγελίων της Μητρόπολης σε βιβλιοδετείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων, ότι δεν υπήρξε ποτέ κάποιο πρωτόκολλο ούτε ο ίδιος παρέλαβε, όταν ανέλαβε κάτι σχετικό με παραδόσεις ή διαθέσεις κειμηλίων και εικόνων της Μητρόπολης σε τρίτους.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, συνεργαζόμαστε με όλους και αισιοδοξούμε ότι θα αποδοθεί η δικαιοσύνη», σημείωσε αρχικά για να προσθέσει στη συνέχεια μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράμετρο που έχει να κάνει με την διαφορετική προσέγγιση μεταξύ υπουργείων της χώρας στο ζήτημα του επαναπατρισμού των εικόνων που έχουν εντοπιστεί στο εξωτερικό.

«Το Υπ. Πολιτισμού λέει ότι ο επαναπατρισμός γίνεται με την παράδοση στις προξενικές αρχές, όμως οι ιδιώτες λένε ότι αφού δεν διώκονται, μπορούν να τις χαρίσουν όπου επιθυμούν. Το υπ. Εξωτερικών από την άλλη λέει ότι μπορεί να τις παραλάβει το ίδιο και να τις παραδώσει στις προξενικές αρχές αλλά η διαδικασία για το υπ. Πολιτισμού είναι διαφορετική. Υπάρχουν δύο εικόνες που έχουν κλαπεί από το Μακρίνο σε γκαλερί στο Ντύσελντορφ, υπάρχει η πρόθεση να παραδοθούν και δε γνωρίζουμε τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ένταση και προσκόμιση 

τιμολογίων αγοράς εικόνων

Αναμφίβολα, περισσότερο ενδιαφέρουσα ήταν η κατάθεση του κ. Πανουτσόπουλου από τη Γενική Διεύθυνση Τεκμηρίωσης του υπ. Πολιτισμού που ασχολήθηκε με την υπόθεση από το 2009. Ο ίδιος τόνισε αρχικά πως είναι βέβαιος ότι πρόκειται για σπείρα που χτυπούσε με συγκεκριμένη μεθοδολογία, απομονωμένες και απόμερες κατά βάση εκκλησίες.

Αναφορικά με τον εντοπισμό κλεμμένων εικόνων στάθηκε στην πρώτη κατάσχεση που έγινε για τρεις εικόνες από το Κουκούλι και την Τσαγκαράδα Πηλίου το 2010 με τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη να «υποδύεται» τον αγοραστή σε παλαιοπώλη στο Μοναστηράκι.

Ακολούθως η σημαντικότερη κατάθεση για τις αρχές όπως είπε, ήταν του ιδιοκτήτη της Temple Gallery στην Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, ότι τις εικόνες τις είχε παραλάβει από τον δεύτερο κατηγορούμενο.

Δήλωσε σίγουρος αφού έχει γίνει η ταυτοποίηση, ότι πρόκειται για τις εικόνες που είχαν κλαπεί από διάφορες εκκλησίες της Ηπείρου και όχι μόνο ενώ προς επίρρωση των ισχυρισμών του πρόσθεσε πως ο ίδιος κατηγορούμενος μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση πήγε στην ίδια γκαλερί και πήρε πίσω έξι από τις εικόνες που είχε δώσει, οι δύο εκ των οποίων θεωρούνται οι σημαντικότερες από το σύνολο όσων έχουν κλαπεί.

Πρόκειται για μία εικόνα από τον Ελαφότοπο Ζαγορίου και άλλη μία από τον ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Πάρου. Εικόνες έχουν βρεθεί ακόμη στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Ρωσία, όμως η διαδικασία επαναπατρισμού είναι δύσκολη, ειδικά στην τελευταία περίπτωση αφού η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το πλαίσιο της Ε.Ε. και το ελληνικό κράτος έχει ζητήσει πραγματογνωμοσύνη για να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τις κλαπείσες εικόνες από την Ελλάδα. 

 

Χωρίς παραστατικά

Για τον κ. Πανουτσόπουλο η απόδειξη ότι πρόκειται για τις κλεμμένες εικόνες είναι και το ότι δεν εντοπίστηκαν νόμιμα παραστατικά κυριότητας, κάτι όμως που διαψεύστηκε από τον δεύτερο των κατηγορουμένων με την υπεράσπιση να προσκομίζει στο δικαστήριο τιμολόγια αγοράς των εικόνων από την Κωνσταντινούπολη.

Από το σημείο εκείνο επικράτησε μεγάλη ένταση με το στέλεχος του υπ. Πολιτισμού να τονίζει πως η Κωνσταντινούπολη είναι το μεγαλύτερο «πλυντήριο» για τέτοιες περιπτώσεις, αναφέροντας παράλληλα τα ονόματα κορυφαίων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού που κατηγορούνται για κλεπταποδοχή με την ίδια διαδικασία.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ