Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 02:14
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα

«Ευεργεσία και Παιδεία»

Off

Το βιβλίο «Ευεργεσία και Παιδεία», που εκδόθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν,  ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Ζωσιμάδες»   Σπύρος Εργολάβος.

Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον κ. Εργολάβο και μέσω αυτού στον Σύνδεσμο για την δουλειά που έκαναν.  «Τα χρόνια που προηγήθηκαν του 1821, τα Ελληνικά Γράμματα   αναπτύχθηκαν είτε μέσω της Εκκλησίας, είτε μέσω των εμπόρων που πολλές φορές αφιέρωσαν τη ζωή τους μόνο και μόνο για να βοηθήσουν την πατρίδα και το έθνος και χωρίς αυτούς δεν θα ετοιμαζόταν το κλίμα ώστε να έχουμε στη συνέχεια την Επανάσταση του 1821. Ευχαριστώ τον κ. Σπ. Εργολάβο ο οποίος με δικό του αρχείο, τιμώντας τους Έλληνες Ευεργέτες, οι περισσότεροι των οποίων ήταν Ηπειρώτες, που  δουλεύοντας απανταχού της γης έφτιαξαν με το πουγκί  και την ψυχή τους το Νέο Ελληνικό κράτος. Του λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το πόνημα αυτό, το οποίο  είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές για να μας θυμίζει,  ότι αυτό που λέγεται «Γιάννενα πρώτα στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα» ήταν γεγονός, καθώς ετοίμασε τους μετέπειτα αγωνιστές του 1821».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Ζωσιμάδες» κ.  Εργολάβος, μετέφερε τις θερμές ευχαριστίες για την υποστήριξη της περιφέρειας και προσωπικά του κ. Καχριμάνη και πρόσθεσε:

«Σημειολογικά, στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται το μεγάλο πολιτικό και πνευματικό κίνημα που άρχισε από την αρχαία Ελλάδα με επικεφαλής τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, και συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στα νεότερα χρόνια με τους μεγάλους Ηπειρώτες Ευεργέτες, οι οποίοι ήταν οι μεγαλύτεροι Διαφωτιστές στην πατρίδα μας. Αυτοί πρόσφεραν τα φώτα πριν και μετά την Επανάσταση, και για αυτό το λόγο ανέδειξαν την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Ήπειρο, ως την πατρίδα των Εθνικών Ευεργετών και Δασκάλων του Γένους».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ