Τελευταία Νέα

Δωμάτιο στις Εστίες… για δύο χρόνια
Τη νέα νομοθεσία αξιοποιεί ο Δήμος για την Κυρά Φροσύνη
Συνεχίζονται οι απόπειρες εξαπάτησης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου
H Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΤΖΟΥΦΗ Άμεση επίλυση των προβλημάτων των σχολικών τροχονόμων
Πρωτοβουλίες για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων
ENERGEAN Η Carlyle εξαγοράζει τo χαρτοφυλάκιο σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία
Πάνω από 13.000 εγγραφές και 5.461 συνεντεύξεις
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΚΑΝΗ Έκθεση Ευρωπαϊκών μεταλλίων και παρασήμων
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Προχωράνε οι εργασίες στο Κέντρο για το Παιδί
Χωρίς νερό τα ψηλά σημεία του Κατσικά και της Ανατολής
29 ΙΟΥΝΙΟΥ Συναυλία της χορωδίας Bellevue Presbyterian Church Sanctuary Chorus
Μήνυμα αλληλεγγύης από το Φεστιβάλ «Το Κοινό μας Σπίτι»
Οι παλιές ανάγκες, τα μεγάλα έργα και η παραίτηση από τον σχεδιασμό
Τα του Καίσαρος…
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 09:14
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα

Ήθελαν να επιστρέψουν τις εικόνες πριν ξεκινήσει η δίκη

Off

Μόνο ανεξάρτητη από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Εφετείο Ιωαννίνων δεν φαίνεται να είναι η διαδικασία του επαναπατρισμού των δύο εικόνων που είχαν κλαπεί από το Μακρίνο το 2007 και εντοπίστηκαν σε γκαλερί του Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Ακόμη κι αν ο εντοπισμός των εικόνων τον Απρίλιο του 2020 έχει μεγάλη χρονική απόσταση από την έναρξη της δίκης στο τέλος Σεπτεμβρίου, η οποία θα συνεχιστεί στις 14 Οκτωβρίου, κάποιες λεπτομέρειες που έρχονται στο προσκήνιο αναδεικνύουν μία σειρά γεγονότων, που αν μη τι άλλο, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Από τη μία ο επαναπατρισμός των εικόνων που έγινε την Τετάρτη με στελέχη του Υπ. Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων να μεταβαίνουν στη Γερμανία και από την άλλη η παραδοχή δια στόματος του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη ότι και ο ίδιος, όπως επίσης ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και ο δήμαρχος Ζαγορίου δεχόταν το προηγούμενο διάστημα, πριν την έναρξη της δίκης προσκλήσεις από την γκαλερί για να παραλάβουν τις εικόνες.

Εκτιμάται, ότι η κίνηση αυτή μπορεί να έχει κάποια σχέση με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και την εξέλιξη της δίκης στην οποία ήδη ακούστηκε η εμπλοκή του συγκεκριμένου οίκου δημοπρασιών κατά τη διάρκεια των μαρτυρικών καταθέσεων.

Ο κ. Καχριμάνης ερωτηθείς σχετικά με τον επαναπατρισμό των εικόνων αφού έκανε μία σύντομη ιστορική αναφορά μέχρι να γίνει η αρχή του εντοπισμού κάποιων από τις κλεμμένες εικόνες στο εξωτερικό επιβεβαίωσε ότι γινόταν αποδέκτης τηλεφωνικών πιέσεων από τη Γερμανία.

«Ο οίκος δημοπρασιών με έπαιρνε τηλέφωνο όπως και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων όπως και τον κ. Σουκουβέλο για να πάμε να παραλάβουμε τις εικόνες.

Η κα Μενδώνη όμως έλεγε, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει από τον ελληνικό προξενείο ώστε το ελληνικό δημόσιο να μπορεί να εγείρει αξιώσεις σε τυχόν αναζήτηση ποινικών ευθυνών. Ο ένας από τους έξι κατηγορούμενους στη δίκη που έχει αποβιώσει, είχε σχέσεις με τον συγκεκριμένο οίκο δημοπρασιών», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Πουλήθηκαν στη Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει ταυτοποιηθεί στην πορεία των ετών και στις έρευνες από την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπ. Πολιτισμού, στον συγκεκριμένο οίκο δημοπρασιών είχαν φτάσει και άλλες εικόνες και ιερά κειμήλια και από το Μακρίνο και από άλλες εκκλησίες της περιοχής.

«Είχαν εντοπιστεί τα βημόθυρα και εικόνες από τον Ελαφότοπο, εικόνες από τα Κάτω Πεδινά και από αλλού. Όταν ζητήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να τα παραδώσουν για να επαναπατριστούν ο οίκος απάντησε ότι τα αντικείμενα αυτά αγοράστηκαν από Ρώσο ιδιώτη, που στη συνέχεια τα δώρισε στο Πατριαρχείο της Μόσχας και προς τα εκεί γίνεται επίσης η διεκδίκηση», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ