Ήπειρος

Αγριόγιδα στις πλαγιές των Τζουμέρκων

Off

Με τον πλέον επίσημο τρόπο και με απτές αποδείξεις πέραν των προσωπικών μαρτυριών, αλλά με κινηματογραφικό και φωτογραφικό  υλικό επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά η παρουσία στα Τζουμέρκα, της αντιλόπης των ελληνικών βουνών, του αγριόγιδου!

Κατά καιρούς υπήρχαν διάφορες μαρτυρίες που έδιναν στοιχεία για την παρουσία του πανέμορφου και προστατευόμενου ζώου της ελληνικής πανίδας στην περιοχή, όμως απουσίαζε η επιστημονική τεκμηρίωση. Εδώ και λίγες ημέρες όμως, υπάρχει και αυτή, με μία ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων να επιβεβαιώνει την παρουσία του υπέροχου αυτού ζώου στις απόκρημνες πλαγιές των Τζουμέρκων.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο του έργου της παρακολούθησης της κατάστασης των σπάνιων και προστατευόμενων ειδών της πανίδας στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων-Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου και στην ομάδα συμμετείχε ο βιολόγος της Ήπειρος Α.Ε Χαρητάκης Παπαϊωάννου, με ειδίκευση στην διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και της άγριας πανίδας και μεταπτυχιακές σπουδές για το αγριόγιδο.

Ο κ. Παπαϊωάννου σε δηλώσεις του μας τόνισε, ότι υπήρχαν πληροφορίες και στοιχεία που έδειχναν, ότι κάτι υπήρχε στα Τζουμέρκα, αλλά δεν υπήρχαν λεπτομέρειες για το πού είναι και πόσα.

«Κατόπιν μεθοδικής δουλειάς και με πολύ κόπο καταφέραμε να εντοπίσουμε ορισμένα κοπάδια θηλυκών με τα μικρά τους, καθώς και μερικά μεμονωμένα αρσενικά ζώα. Φαίνεται πως έπειτα από μια έντονη περίοδο ανθρώπινων παρεμβάσεων όπου το είδος είχε περιοριστεί σε μικρούς και υπερβολικά δυσπρόσιτους θύλακες – ενδεχομένως παρουσιάζοντας και μια περισσότερο κρυπτική συμπεριφορά – τώρα το αγριόγιδο έχει αρχίσει να επανακτά τον χαμένο του βιότοπο. Όπως και να έχει η κατάσταση όμως, η «μαγιά» υπάρχει και ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός του να φτάσει στα «κανονικά» επίπεδα, δηλαδή πολύ περισσότερα ζώα από όσα είναι σήμερα», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, για να προσθέσει πως οι επιστήμονες ερευνούν και άλλες περιοχές του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρωκν – Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου για την παρουσία του ζώου και την κατάσταση του πληθυσμού του.

«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή εκτός από τον καθαρά αλπικό τύπο αγριόγιδου, έχουμε και ένα πληθυσμό που φαίνεται ότι παρουσιάζει ένα μεσογειακό πρότυπο κατανομής και αυτό έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Χαιρόμαστε για την αναγνώριση και την υποστήριξη που έχει η προσπάθειά μας αυτή από τους μόνιμους κατοίκους των βουνών, δηλαδή τους βοσκούς αλλά και από πολλούς ορειβάτες που αγαπάνε τα Τζουμέρκα και μας ενημερώνουν για τις παρατηρήσεις τους.

Ελπίζουμε ότι οι λίγοι που έχουν σκεφτεί ή επιχειρήσει να αρχίσουν να τα κυνηγούν ξανά –υπάρχουν και τέτοιοι-  να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους σε νόμιμα θηράματα και να γίνουν σύμμαχοι μας σε αυτήν την δύσκολη προσπάθεια καταμέτρησης και προστασίας  του προστατευόμενου αγριόγιδου», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Το έργο της παρακολούθησης της κατάστασης των σπάνιων και προστατευόμενων ειδών της πανίδας στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων-Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου σε συνεργασία με την Ήπειρος Α.Ε και τον σύλλογο για την προστασία του αγριόγιδου των Βαλκανίων «Αγριόγιδο στα βουνά Balkan Chamois Society».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου