Επικαιρότητα

Ανταποδοτικά τέλη για τη λειτουργία της δομής προσφύγων

Off

Ο Δήμος Ζίτσας προγραμματίζει έργα με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τόσο των κατοίκων της Κοινότητας Αγίου Ιωάννη που την τελευταία τετραετία συνυπάρχουν αρμονικά με τη δομή φιλοξενίας «Αγία Ελένη», όσο και των προσφύγων που διαμένουν σε αυτή.

Με επίκεντρο τη δρομολόγηση και χρηματοδότηση των έργων από το Ταμείο Αλληλεγγύης ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος συναντήθηκε με τον Ειδικό Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Ευάγγελο Κωνσταντίνου.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του προς τον Γιαννιώτη Ειδικό Γραμματέα καθώς με την ένταξη της δομής Φιλοξενίας «Αγία Ελένη», πριν από λίγους μήνες, στο Εθνικό Σύστημα Υποδοχής ικανοποιήθηκε ένα μακροχρόνιο αίτημα του Δήμου που πλέον εισπράττει, για πρώτη φορά, ανταποδοτικά τέλη για τη λειτουργία της δομής αίροντας  έτσι μια χρονίζουσα αδικία σε βάρος του Δήμου Ζίτσας και των δημοτών του.

Πεζοδρόμια και φωτισμός

Το πρώτο έργο του Δήμου Ζίτσας  που έχει εγκριθεί ήδη για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης με το ποσό των 150.000 ευρώ αφορά την επισκευή πεζοδρομίων και οδοφωτισμού τμήματος της εθνικής οδού Ιωαννίνων που διέρχεται από τη δομή  «Αγία Ελένη» και τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη. Ένα έργο υποδομής που είχε τεθεί από τον Μιχάλη Πλιάκο, ως απολύτως  αναγκαίο από την έναρξη λειτουργίας της δομής το καλοκαίρι του 2017 καθώς με την ολοκλήρωσή του δημιουργούνται συνθήκες ασφαλούς διέλευσης τόσο για τους πεζούς όσο και για τους οδηγούς των οχημάτων που κινούνται στην Εθνική Οδό ειδικά κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες.

Ταυτόχρονα και στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει τον περασμένο Αύγουστο, ο Δήμος Ζίτσας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, επεξεργάζεται νέα πρόταση, προκειμένου να την καταθέσει προς έγκριση, για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών του γηπέδου στην Κοινότητα Αγίου Ιωάννη.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος στη διάρκεια της συνάντησης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συνέργειας και συνεργασίας των εμπλεκόμενων για την επίτευξη των στόχων. Ειδικότερα ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια, έχει συνδράμει στην προσπάθεια που καταβάλλουμε   για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν τη ζωή όλων, ο συντοπίτης μας, Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης με τον οποίο σήμερα είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση  και θέσαμε τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό και  προσδοκούμε στη συνέχιση της βοήθειας και συνεργασίας του γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε πως μπορούμε να έχουμε και στο μέλλον θετικά αποτελέσματα σαν το σημερινό».

Ο Ειδικός Γραμματέας Ευάγγελος Κωνσταντίνου από την πλευρά του εξήρε την προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Ζίτσας υπογραμμίζοντας πως το Υπουργείο στηρίζει έμπρακτα τους Δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας και εμφανίστηκε θετικός στη νέα πρόταση που προετοιμάζει ο Δήμος Ζίτσας. «Στόχος μας, ανέφερε, είναι να χρηματοδοτούμε δράσεις και έργα που αποτυπώνουν την κοινή μας προσπάθεια για ομαλή ένταξη των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στις τοπικές κοινωνίες καθώς και τη στήριξη των τοπικών πληθυσμών που τους έχουν υποδεχθεί και συνυπάρχουν αρμονικά μαζί τους».

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου