Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 10:27
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου 2021
Ήπειρος

Κάλεσμα σε δράση από το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία»

Off

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» συνεχίζει την υλοποίηση  δράσεων που αποβλέπουν κυρίως στην ενδυνάμωση της ψυχοκοινωνικής υγείας,  ως  μορφή πρόληψης των εξαρτήσεων.

Πιο συγκεκριμένα προγραμματίζονται μεταξύ άλλων:

– Ομάδες για γονείς παιδιών νηπιακής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Στόχος των ομάδων είναι η στήριξη των γονέων στο γονεϊκό τους ρόλο, η βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια και η λειτουργική διαχείριση των σχέσεων με τα παιδιά. Τα θέματα που αναπτύσσονται αφορούν στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, την επικοινωνία στην οικογένεια, τις σχέσεις ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά, τις σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια, την κατανόηση και έκφραση συναισθημάτων καθώς και τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.

Κάθε ομάδα θα ολοκληρώνεται σε επτά δίωρες συναντήσεις, (μία συνάντηση την εβδομάδα, πρωινές ή απογευματινές ώρες) και μπορούν να συμμετέχουν 10 – 15 άτομα. Οι ομάδες γονέων θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Όσοι γονείς ενδιαφέρονται, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία», (Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα, 3ος όροφος, Παπαδοπούλου 11, τηλ. 26510 25595).

– Υπηρεσίες Συμβουλευτικής σε γονείς, εφήβους, νεαρούς ενήλικες

(Κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο του Κέντρου Πρόληψης – 26510 25595).

– Παρεμβάσεις στη Σχολική και Ευρύτερη κοινότητα (προγράμματα πρόληψης, εκπαιδεύσεις εκπαιδευτικών, εκδηλώσεις, ομιλίες, ημερίδες κ.λπ.).

Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης παρέχονται δωρεάν.

Στο σχολείο

Ως προς τη σχολική κοινότητα, η «Σχεδία» συνεχίζει να στηρίζει το σχολείο παρέχοντας υπηρεσίες πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής  υγείας, που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι πιο αναγκαίες από ποτέ.

Οι δράσεις  στη σχολική κοινότητα αποβλέπουν κυρίως στην ενδυνάμωση της ψυχοκοινωνικής υγείας και την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών και των εφήβων.

Για τον σκοπό αυτό το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» παρέχει:

0 Εκπαίδευση εκπαιδευτικών σε προγράμματα Αγωγής Υγείας που αφορούν σε:

-Ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων (αυτοεκτίμηση-αυτοαποτελεσματικότητα, αναγνώριση και διαχείριση συναισθημάτων, ψυχική ανθεκτικότητα, λήψη αποφάσεων, θέσπιση στόχων, επίλυση προβλημάτων, διαχείριση τάξης, συνεργασία στην τάξη, δεξιότητες φιλίας).

-Διαχείριση πένθους

-Διαχείριση κρίσεων (π.χ. πανδημία COVID-19)

-Διαχείριση άγχους

-Ευαισθητοποίηση στο προσφυγικό ζήτημα

-Διαχείριση περιστατικών bullying

-Ασφαλής χρήση διαδικτύου

-Πρόληψη εξαρτητικών συμπεριφορών

-Έμφυλες ταυτότητες

-Εκφραστικά μέσα στην εκπαίδευση

-Εποπτεία ομοτίμων

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια υλοποιούνται σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου.

– Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης στο σχολείο καθώς και εποπτεία και στήριξη κατά τη διάρκεια  εφαρμογής του προγράμματος.

– Βραχείες προληπτικές παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα εξαρτήσεων και ψυχοκοινωνικής υγείας.

– Ομάδες γονέων στον χώρο του σχολείο για τη στήριξή τους και την βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια. Στόχος των ομάδων είναι η στήριξη των γονέων στο γονεϊκό τους ρόλο, η βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια και η λειτουργική διαχείριση των σχέσεων με τα παιδιά.

  Ομιλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και γονέων στο χώρο του σχολείου.

  Συμβουλευτική σε εκπαιδευτικούς, μαθητές Δ/θμιας Εκπαίδευσης και γονείς είτε στον χώρο του Κ.Π. είτε διαδικτυακά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά από 8:30 – 14:30, στο τηλ. 26510 25595 για να συναντήσουν ένα από τα στελέχη του Κέντρου.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου