Ήπειρος

Φέρνει τα ελληνικά στην Κίνα

Off

Τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου (Beijing Foreign Studies University) ανακοίνωσε χτες ο Πρύτανης Γεώργιος Καψάλης.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέσω του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου για την παρακολούθηση μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για τρία συνεχή χρόνια από 24 φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, από δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές και από δύο καθηγητές που θα τους συνοδεύουν.
Όπως είπε ο κ. Καψάλης:
«Όπως γνωρίζετε, μία αντιπροσωπεία από Καθηγητές του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου είχε επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως και κάποια άλλα Πανεπιστήμια της χώρας. Στην συνέχεια, επελέγη το Πανεπιστήμιό μας για τη συνεργασία αυτή, η οποία διαμορφώθηκε με ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα δύο πανεπιστήμια. 
Τα σημεία, τα οποία εμείς αναδείξαμε και τα οποία μας οδήγησαν στο συγκεκριμένο αίσιο αποτέλεσμα ήταν:
– Η επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού που θα αναλάβει τη διδασκαλία σε συνδυασμό με τη συνολική τεκμηριωμένη επιστημονική πρόταση που υποβάλαμε.
– Οι εξαιρετικές υποδομές, τις οποίες διαθέτουμε τόσο σε επίπεδο αιθουσών όσο και σε επίπεδο διαμονής.
– Η ανάδειξη των συνεργασιών με την Κίνα που έχουμε διαμορφώσει μέχρι σήμερα, και 
– Η αξιοποίηση της θετικής εικόνας για το Πανεπιστήμιό μας που έχουν οι Κινέζοι φοιτητές που σπουδάζουν σε αυτό».
Οι φοιτητές εκτός από τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, θα παρακολουθούν μαθήματα αγγλικής γλώσσας, υπολογιστών καθώς και, αργότερα, προαιρετικά μαθήματα σε Τμήματα του Πανεπιστημίου, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν κατά τη διάρκεια των τρίχρονων σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία της πόλης, της περιοχής και γενικότερα της χώρας.
Το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου είναι ένα πανεπιστήμιο διεθνούς κύρους που είναι εξειδικευμένο πρωτίστως στη διδασκαλία ξένων γλωσσών.  Έχει αναπτύξει συνεργασίες με Πανεπιστήμια 70 χωρών του κόσμου και διδάσκονται σε αυτό συνολικά 54 γλώσσες. 
«Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε τη χαρά να μας επισκεφθεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, ώστε να αποκτήσει ιδία αντίληψη για το πανεπιστήμιό μας και τις συνθήκες σπουδών των Κινέζων φοιτητών. Όλοι οι φοιτητές είναι υπότροφοι του κινεζικού κράτους και οι περισσότεροι φοιτητές είναι αρχάριοι ως προς το επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Ύστερα από τις σπουδές τους, θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειάς τους, ώστε να απασχοληθούν μελλοντικά στο διπλωματικό σώμα της Κίνας ή σε ανάλογες διακρατικές συνεργασίες» σημείωσε ο Πρύτανης και κατέληξε: 
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου επέλεξε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για αυτή τη συνεργασία, αλλά παράλληλα έχουμε αίσθηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου για την υποστήριξή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, αλλά ιδιαίτερα την κα Αλεξάνδρα Γαλάνη, μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Κέντρου, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση της πρότασης και στην επικοινωνία με το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο της Κίνας.
Θεωρώ ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για περαιτέρω συνεργασίες με Πανεπιστήμια της Κίνας, κάτι που διαφάνηκε και σε επίσκεψη που ακολούθησε άλλων συναδέλφων από τη συγκεκριμένη χώρα». 

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου