Πολιτισμός, Χωρίς κατηγορία

Οι Αρχάριοι στο αφιέρωμα «Η πόλη στον Κινηματογράφο»

Off

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου «Κυριακές στο πανί» παρουσιάζει το αφιέρωμα «Η πόλη στον κινηματογράφο» με την προβολή της ταινίας «Οι Αρχάριοι» (Absolute Beginners) του Τζούλιεν Τεμπλ την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Πρόκειται για ένα μιούζικαλ βρετανικής παραγωγής 1986, που είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη νουβέλα του Κόλιν Μακ Ίνες, η οποία κυκλοφόρησε το 1959 και ήταν έντονα επηρεασμένη από το λογοτεχνικό κίνημα των μπητ.

Φιλμ και βιβλίο περιγράφουν τη ζωή στο Λονδίνο καθώς η πόλη προσπαθεί να αφήσει πίσω της τις καταστροφικές συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Καθώς μια νέα οικονομική τάξη ορθώνεται, εκείνη των εφήβων και νεαρών ενήλικων που επιθυμούν να ζήσουν μια νέα ανέμελη ζωή, οι επιθυμίες τους συγκρούονται με μια – όχι και τόσο – νέα τάξη πραγμάτων, όπου η διαφθορά με πρόσχημα την ανοικοδόμηση της πόλης αλλά και ο νεο-ναζισμός ορθώνονται ως εμπόδιο στα όνειρά τους. Η ιστορία περιέχει και αρκετά πραγματικά στοιχεία καθώς εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν στις βίαιες φυλετικές συμπλοκές στο Νότινγκ Χιλ τον Σεπτέμβρη του 1958, γεγονός που έκτοτε μνημονεύεται κάθε χρόνο με έναν πολιτιστικό θεσμό, το  Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ, μια διοργάνωση που ξεκίνησε ώστε να συμφιλιώσει την τοπική κοινότητα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Με ένα νεαρό και άσημο ηθοποιό να δεσπόζει και αστέρια της ποπ να κάνουν σύντομα αλλά πολύ χαρακτηριστικά περάσματα (Ντέιβιντ Μπάουι, Σαντέ, Ρέϊ Ντέιβις του συγκροτήματος των Κινκς), ο γνωστός από το είδος του ροκ ντοκιμαντέρ σκηνοθέτης Τζούλιεν Τεμπλ παρουσιάζει ένα μοντέρνο φιλμ με ιδιαίτερο ενίοτε καυστικό χιούμορ και αισθητική, που δανείζεται αρκετά στοιχεία της ποπ κουλτούρας, μια ωδή στην πόλη που αλλάζει και στα πολιτικοκοινωνικά προβλήματα που ακολουθούν αυτή την αλλαγή. Τη μουσική της ταινίας επιμελήθηκε ο θρυλικός μουσικός, παραγωγός και ενορχηστρωτής της τζαζ Γκιλ Έβανς ενώ το ομώνυμο τραγούδι που συνέθεσε και ερμηνεύει ο Ντέιβιντ Μπάουι έγινε μεγάλη επιτυχία.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου