Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 05:41
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκεμβρίου 2021
Επικαιρότητα

Πλήγμα για τους καλλιεργητές οι πλημμύρες στον κάμπο της Βρυσέλλας

Off

Η τρίτη πλημμύρα από τις 29 Νοεμβρίου έδωσε και τη χαριστική βολή στους καλλιεργητές εσπεριδοειδών και κυρίως μανταρινιών στον κάμπο της Βρυσέλλας Φιλιατών, που είδαν και τη φετινή, όπως και την περσινή τους παραγωγή, ουσιαστικά να καταστρέφεται.

Η εικόνα στον κάμπο της Βρυσέλλας είναι αποκαρδιωτική, με χιλιάδες μανταρινιές και πορτοκαλιές να βρίσκονται μέσα στο νερό, σε μία περίοδο μάλιστα, λίγο πριν τη συγκομιδή τους, κατάσταση που βύθισε τους καλλιεργητές στην απόγνωση για μία ακόμη φορά, όπως επισήμανε ο Ευάγγελος Σιοκόλης, πρόεδρος της ΤΚ Βρυσέλλας Φιλιατών. «Σχεδόν κανείς από τους παραγωγούς δεν έχει διαθέσει το προϊόν του, επομένως μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Αν ήταν μόνο η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών δε θα λέγαμε κάτι, αφού είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Όμως, τα ίδια είχαμε και πέρυσι, τα ίδια έχουμε και φέτος για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 15 ημερών», ανέφερε ο κ. Σιοκόλης, που υπενθύμισε την παρέμβαση και πρωτοβουλία που ανέλαβαν πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων παραποτάμιων κοινοτήτων από πέρυσι, ώστε να συνταχθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη για τον Καλαμά και το πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

«Το μόνο που έγινε, ήταν η δέσμευση της Πολιτικής Προστασίας, ότι θα ανοίγει το θυρόφραγμα στο Ράγιο, λίγο πριν την πλημμύρα κάτι όμως που σημαίνει, ότι δεν αποτρέπεται η πλημμύρα, αλλά ότι είναι αναπόφευκτη. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την αρμοδιότητα για τους υδάτινους πόρους και τη διαχείρισή τους, αλλά δεν έχουμε κάποια ενημέρωση, ότι γνωρίζει ή ότι έχει ασχοληθεί με το θέμα. Μόνο κάποιες αποσπασματικές παρεμβάσεις και προτάσεις βλέπουμε, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς. Είναι ζωτικής σημασίας να λυθεί το ζήτημα, γιατί και οι λίγοι νέοι που μένουν στα χωριά του κάμπου των Φιλιατών, τα εγκαταλείπουν», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αποκατάσταση στον δήμο Πάργας

Ο δήμος Πάργας και κυρίως η ΔΕ Φαναρίου βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα από το βράδυ της Παρασκευής, με τον Αχέροντα να έχει υπερχειλίσει και να έχει εισβάλλει στα παραποτάμια χωριά, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις, όπως και στο δίκτυα υποδομών. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πάργας, Νίκος Ζαχαριάς, η προσπάθεια αποκατάστασης έχει ήδη ξεκινήσει, με τη βοήθεια και της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και των καιρικών συνθηκών, που βελτιώθηκαν, θα χρειαστεί όμως πολύς χρόνος, αλλά και πολλά χρήματα για να αποκατασταθεί η εικόνα.

«Πρόσφατα, δύο κοινότητες της Ενότητας Φαναρίου είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει όμως να επικαιροποιήσουμε το αίτημά μας και για άλλες περιοχές, αν όχι για το σύνολο της Δημοτικής Ενότητας», ανέφερε ο κ. Ζαχαριάς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ