Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 10:30
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκεμβρίου 2021
Επικαιρότητα

Γενναία χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών

Off

Αν τα προηγούμενα κύματα κακοκαιρίας στην Ήπειρο άφησαν πίσω τους κάποιες πληγές, που παραμένουν κι αυτές ακόμη ανοιχτές, το τελευταίο κύμα, με τις έντονες βροχοπτώσεις για πολλές ημέρες, επανέφερε σε πλήρη εικόνα την σχεδόν πλήρη αδυναμία των τοπικών φορέων να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, από την άλλη όμως και ίσως κυρίαρχα, την ανεπάρκεια του κράτους, να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους έκτακτες συνθήκες.

Με πολλές περιοχές στα πεδινά της Ηπείρου, να παραμένουν ακόμη μέσα στα νερά, με τα πλημμυρικά φαινόμενα να μην αντιμετωπίζονται εξαρχής και άλλες περιοχές στα ορεινά κυρίως να μένουν χωρίς ρεύμα για τέταρτη ημέρα, όπως χωριά της Κόνιτσας και των δήμων Φιλιατών, Γ. Καραϊσκάκη και Κεν. Τζουμέρκων, κάθε συζήτηση για παρεμβάσεις του κράτους, μέσω της Πολιτικής Προστασίας φαντάζει ως μία υπερβολή, για τις τοπικές κοινωνίες.

Το ίδιο ισχύσει και για τη χρηματοδότηση των δήμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην Ήπειρο, που κηρύχθηκαν σε προηγούμενα κύματα κακοκαιρίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν πήραν ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης και πλέον καλούνται να αποκαταστήσουν και τις προηγούμενες, αλλά και τις καινούργιες ζημιές σε δίκτυα και βασικές υποδομές.

Η κατάσταση είναι εφιαλτική σε πολλές περιπτώσεις, όπως στα χωριά της Κόνιτσας, Πληκάτι, Αετομηλίτσα, Βούρμπιανη και άλλα, κάποια εκ των οποίων παρέμειναν χθες, για τέταρτη μέρα χωρίς ηλεκτροδότηση με τον ΔΕΔΔΗΕ, να μεταφέρει κάποιες γεννήτριες για να δώσει ρεύμα, κάτι που έγινε σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν μερικές από τις τραγικές διαπιστώσεις των αιρετών – μελών της ΠΕΔ Ηπείρου, που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Τρίτης για το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε την περιοχή και να αναζητούν κοινό βηματισμό για τον τρόπο δράσης και αντίδρασης απέναντι στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό.

Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί, ότι για πρώτη ίσως φορά ακούστηκαν έντονα παράπονα από αιρετούς – μέλη των δήμων της Πρέβεζας, της Θεσπρωτίας και της Άρτας για ελλιπή έως ανύπαρκτη παρουσία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως οι καλές προθέσεις και η ετοιμότητα του μηχανισμού δε φαίνεται στις συνεδριάσεις των Συντονιστικών, αλλά στην πράξη.

Κραυγή αγωνίας

Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΠΕΔ Χρ. Ντακαλέτσης τόνισε, ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας νέος οδικός χάρτης διεκδίκησης πόρων σε μόνιμη βάση, στο ΠΔΕ, για την πρόληψη και αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων για τους δήμους όλης της χώρας. «Να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση ένα νέο χρηματοδοτικό πόρο αντί να ζητάμε ως επαίτες κάθε φορά από τον εκάστοτε υπουργό, την έκτακτη χρηματοδότηση η την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς κιόλας να μας δίνουν τα χρήματα», ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης.

Στη Δικαιοσύνη για

τις διακοπές ρεύματος

Τόσο ο κ. Ντακαλέτσης, όσο και άλλοι δήμαρχοι, που τοποθετήθηκαν, όπως ο δήμαρχος Φιλιατών Σπ. Παππάς και ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περ. Μίγδος μίλησαν σε δραματικούς τόνους για την κατάσταση που δημιουργείται στα χωριά με τους λιγοστούς, ηλικιωμένους στην πλειονότητά τους, κατοίκους, να μην έχουν ρεύμα για πολλές ημέρες.

«Τρέμει η καρδιά μας μην πεθάνουν άνθρωποι από το κρύο ή επειδή δεν έχουν ρεύμα για τις συσκευές οξυγόνου και κανείς δεν ενδιαφέρεται», τόνισε ο κ. Παππάς, με τον κ. Μίγδο να προσθέτει πως έχει ήδη κινηθεί δικαστικά, ζητώντας την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών για τις διακοπές ρεύματος, όπως επίσης και για τις διακοπές αναμετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος μέσω ΕΡΤ ή Digea.

Η ΠΕΔ Ηπείρου αποφάσισε να κινήσει τη νομική διαδικασία κατά της ΔΕΔΔΗΕ, του ΟΤΕ και της ΕΡΤ ή της DIGEA, για τις συχνές βλάβες στα δίκτυα κοινής ωφελείας ρεύματος και τηλεπικοινωνιών αλλά και για το ανύπαρκτο τηλεοπτικό σήμα για πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Ηπείρου. Ζητά δε να επιτραπούν στους δήμους οι δαπάνες για τη συντήρηση και εγκατάσταση αναμεταδοτών, στις απομακρυσμένες περιοχές που δεν διαθέτουν τηλεοπτική κάλυψη.

Πολιτική Προστασία

χωρίς προσωπικό

Το σχέδιο για τη σύσταση υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας σε κάθε δήμο έχει μείνει στα χαρτιά, αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, με την απόφαση να αναφέρει πως υπάρχει απόλυτη ανάγκη για την στελέχωση των υπηρεσιών με προσωπικό αλλά και την ενίσχυση των δήμων με σύγχρονα μηχανήματα.

Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Μετσόβου Κων. Τζαφέας με αναφορά στην κατάρρευση του γεφυριού στη Μεγ. Γότιστα, ο Βασίλης Γαρδίκος από τη αντιπολίτευση του δήμου Ζίτσας, ο δήμαρχος Σουλίου Γ. Καραγιάννης, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βασίλης Βλέτσας, ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας Ιωάν. Δαρδαμάνης, ο δήμαρχος Πάργας Νικ. Ζαχαριάς και ο δήμαρχος Κεν. Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκος.

Η απόφαση

Απαίτηση των δημάρχων, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είναι να προβλεφθεί άμεσα μια γενναία χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών προς κάθε δήμο που υπέστη ζημιές και σε δεύτερη φάση, να θεσμοθετηθεί ένας πάγιος πόρος που θα εντάσσεται στον ετήσιο προϋπολογισμό των δήμων, για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Πρόθεση επίσης της ΠΕΔ Ηπείρου είναι η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου καταγραφής και αποκατάστασης ζημιών που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της ΠΕΔ Ηπείρου.

Η ΠΕΔ Ηπείρου προτείνει επίσης, την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ήπειρο, εφόσον το ύψος των ζημιών που θα καταγράψουν οι δήμοι, με την προσθήκη αυτών που θα αναφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου, πληροί την προϋπόθεση του 1,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας, για την ενεργοποίηση του Ταμείου.

Για την προστασία τέλος των γεφυριών της Ηπείρου, αναδείχθηκε η ανάγκη ελέγχου της στατικότητάς τους, τόσο των σύγχρονων όσο και των πέτρινων γεφυριών, που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ