Επικαιρότητα

Συγκλονίζει η τραγωδία στο κυνήγι

Off

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Άρτας, ο 16χρονος που αυτοπυροβολήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Άρτα, όταν διαπίστωσε ότι λίγο πριν είχε σκοτώσει άθελά του, τον 33χρονο θείο του, με τον οποίο κυνηγούσαν μαζί, σε μία οικογενειακή παρέα συνολικά οκτώ ατόμων.

Ο 16χρονος υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο της Άρτας και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, με τους γιατρούς να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της υγείας του, αλλά να τονίζουν, ότι θα πρέπει να περάσει ένα 48ωρο για πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Η ΕΛ.ΑΣ στο μεταξύ συνέλαβε τον πατέρα του 16χρονου που κατηγορείται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου και έναν θείο του, αδελφό του θύματος, για παράβαση του νόμου περί όπλων και της δασικής νομοθεσίας, καθώς ο 16χρονος είχε στην κατοχή του ένα κυνηγετικό όπλο που ανήκε σε αυτόν.

Το περιστατικό

Όλα έγιναν το απόγευμα της Κυριακής, όταν η παρέα κυνηγών αγριόχοιρου βρισκόταν σε περιοχή της Βλαχέρνας κοντά στο μικρό φράγμα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 33χρονος βρισκόταν πολύ κοντά μεταξύ τους στο καρτέρι, με τον πρώτο κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες κι ενώ είχε αρχίσει να σουρουπώνει, να μπαίνει στην πυκνή βλάστηση, για να εντοπίσει έναν αγριόχοιρο που είχαν «σταμπάρει» τα σκυλιά δίωξης. Το κακό έγινε αμέσως μετά, όταν ο 16χρονος που άγνωστο γιατί, βρέθηκε να έχει όπλο στα χέρια του, διέκρινε κάποια κίνηση και πυροβόλησε, θεωρώντας, ότι πρόκειται για τον αγριόχοιρο. Ήταν όμως ο θείος του που βρήκε ακαριαίο θάνατο. Αμέσως έσπευσαν κοντά και τα άλλα μέλη της παρέας, μεταξύ αυτών και ο πατέρας του 16χρονου, που δεν πρόλαβε να αποσπάσει το όπλο από τα χέρια του γιου του, που αυτοπυροβολήθηκε στο θώρακα, θέλοντας να βάλει τέλος στη ζωή του. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τον 16χρονο που διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Άρτας με τους γιατρούς να δίνουν μία πολύωρη μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Η κηδεία του 33χρονου έγινε χθες το απόγευμα σε κλίμα οδύνης για τον άδικο χαμό του, ταυτόχρονα και σε κλίμα αγωνίας για την πορεία της υγείας του 16χρονου, η μητέρα του οποίου είναι σε ενδιαφέρουσα και κυοφορεί το τρίτο της παιδί.

Η Ε’ ΚΟΗ

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ, μεταφέροντας και τις απόψεις των μελών της κυνηγετικής οικογένειας εκφράζει την ανείπωτη θλίψη του για το χαμό ενός νέου ανθρώπου και για τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου.

«Σε αυτή την κρίσιμη ώρα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε,

είναι να ευχηθούμε συλλυπητήρια στους οικείους του θύματος

και καλή ανάρρωση στον 16χρονο που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στο νοσοκομείο της Άρτας.

Κατανοούμε, ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία.

Είναι δεδομένο, ότι στην περίπτωση του δυστυχήματος αυτού υπήρξαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις.

Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, ούτε και είμαστε εμείς εκείνοι, που θα το πράξουμε.

Είμαστε βέβαιοι, ότι αυτό θα γίνει από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, που θα διερευνήσουν επακριβώς τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος και θα αποδώσουν τις ευθύνες σε όσους τις έχουν.

Είναι ώρα όμως για σκέψη και περισυλλογή από όλους όσοι ασκούν την κυνηγετική δραστηριότητα, να επανακαθορίσουν ενδεχομένως τις προτεραιότητές τους, καθώς κυρίαρχη ήταν και πρέπει να παραμείνει, η ασφάλεια των κυνηγών.

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την άσκηση της θήρας είναι σαφές και δεν επιτρέπει περιθώρια παρερμηνείας από κανέναν», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Δεν έπρεπε να φέρει όπλο…»

Ο Χαρ. Μπρέχας ταμίας του ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ μιλώντας στο ITV τόνισε, ότι προφανώς οι ευθύνες θα αποδοθούν από τα αρμόδια εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, το βέβαιο όμως είναι, ότι καμία ανθρώπινη ζωή, που χάνεται, δε γυρνά πίσω. «Είναι κάτι που μας έχει συγκλονίσει, αλλά χωρίς να ξέρουμε ακόμη τις ακριβείς λεπτομέρειες, πρέπει να πούμε, ότι ο 16χρονος δεν έπρεπε να έχει όπλο στα χέρια του, πολύ δε περισσότερο να το χρησιμοποιεί. Υπάρχουν όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, οι γραπτοί και οι άγραφοι κανόνες του κυνηγιού που θα πρέπει από όλους να τηρούνται. Ωστόσο, μέσα από το περιστατικό αυτό, όπως έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν, αναδεικνύεται ένα ζήτημα που έχουμε θέσει πολλές φορές ως κυνηγετικές οργανώσεις και το οποίο σχετίζεται με την αναγκαιότητα της συνεχούς εκπαίδευσης των κυνηγών στη σκοπευτική ικανότητα. Οι κυνηγετικές οργανώσεις στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν σύμφωνα με τα καταστατικά τους, σκοπευτήρια, δεν επιτρέπεται όμως από τη νομοθεσία να τα λειτουργούν. Το σκοπευτήριο δεν είναι για να πηγαίνει ο κυνηγός είτε νέος και άπειρος είτε έμπειρος, για να πετυχαίνει τα πιάτα στον αέρα, αλλά κυρίως για να μάθει τη σωστή χρήση του όπλου, πότε και με ποιον τρόπο πρέπει να το χρησιμοποιεί, πως πρέπει να το κρατά ώστε να είναι ασφαλής ο ίδιος και οι άλλοι κυνηγοί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπρέχας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ