Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 11:36
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουαρίου 2022
Επικαιρότητα

Σύνθετη εξίσωση ο πεζόδρομος γύρω από τη λίμνη

Off

Μία πρόταση από το ΠΕΑΚΙ για την παραλίμνια ζώνη στη Λιμνοπούλα που μπορεί να δώσει βιώσιμες λύσεις

Πολύ πιο σύνθετο από ότι ίσως έχουν κατά νου ορισμένοι που ασχολούνται με το ζήτημα, είναι αυτό της κατασκευής του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα, με την Περιφέρεια και τον δήμο Ιωαννιτών αντίστοιχα να κάνουν αξιοσημείωτες κινήσεις το τελευταίο διάστημα, με την υποστήριξη σε επίπεδο χρηματοδότησης από το υπ. Εσωτερικών.

Η υλοποίηση του σχεδιασμού όμως δεν είναι θέμα χρηματοδότησης και εξασφάλισής της, αλλά όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Παντ. Κολόκας, ένα ζήτημα πρωτίστως γραφειοκρατικό και διαδικαστικό, το οποίο προσκρούει σε μία σειρά αποφάσεων, αλλά και διαχρονικών παραλείψεων της δημόσιας διοίκησης.

Πρόταση για Λιμνοπούλα

Η παρέμβαση του κ. Κολόκα μέσω του ITV δεν έγινε για το συγκεκριμένο έργο της επέκτασης του ποδηλατόδρομου, που διέρχεται και μέσα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ στη Λιμνοπούλα και του ΝΟΙ, αλλά με αφορμή την πρόταση του ΠΕΑΚΙ στη ΓΓΑ για χρηματοδότηση μέσω του Πράσινου Ταμείου της αναβάθμισης της παραλίμνιας ζώνης στη Λιμνοπούλα.

Το ITV εξασφάλισε και φέρει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά υλικό από τη φωτορεαλιστική απεικόνιση της παραλίμνιας ζώνης, όπως περιλαμβάνεται στο υλικό που έχει στη διάθεσή του το Πράσινο Ταμείο εδώ και αρκετούς μήνες, με βάση την προμελέτη του ΠΕΑΚΙ, που έχει ολοκληρώσει και την περιβαλλοντική μελέτη για την περιοχή παρέμβασης.

Το εκτιμώμενο ποσό της παρέμβασης σε επίπεδο έργου φτάνει περίπου τα 5 εκ. ευρώ και υπάρχει η καταρχάς θετική στάση του Πράσινου Ταμείου, με την προϋπόθεση όμως, ότι δε θα υπάρχουν τα προβλήματα με τον χαρακτηρισμό της ζώνης, μεταξύ της «κίτρινης» και της «κόκκινης» γραμμής που έχουν προκύψει από τη διαδικασία της οριοθέτησης της λίμνης. Οι γραμμές αυτές φτάνουν μέχρι και το γήπεδο ποδοσφαίρου στη Λιμνοπούλα, με την νομοθετική πρωτοβουλία του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ να δίνει λύση, όπως ανέφερε ο κ. Κολόκας με τη δυνατότητα νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων.

«Θεωρώ όμως ότι κανείς είτε το δημόσιο είτε ένας ιδιώτης δε μπορεί να αντιμετωπίσει τις αναχρονιστικές λογικές της δημόσιας διοίκησης. Ο ποδηλατόδρομος διέρχεται μέσα από τις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ και του ΝΟΙ. Είναι μεν ένα τεράστιας σημασίας έργο, το οποίο πρέπει να υποστηρίξουμε, όμως όπως έχει φανεί από τις εξελίξεις με τις απαλλοτριώσεις από τον Μάτσικα μέχρι το Πέραμα, θα προσκρούσει σε τέτοια ζητήματα. Η πρότασή μας είναι, ότι μπορεί να υποστηριχθεί ένα τέτοιο έργο, όχι μόνο στην περιοχή της Λιμνοπούλας, αλλά όπου απαιτείται, με φιλικές στο περιβάλλον, ξύλινες κατασκευές, χωρίς να θίγονται ιδιοκτησίες, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές», ανέφερε ο κ. Κολόκας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ