Επικαιρότητα

Προοπτικές και στόχοι στον πρωτογενή τομέα

Off

Οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης με τους αντιπεριφερειάρχες αγροτικής ανάπτυξης που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο ΥπΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός, μετείχαν οι υφυπουργοί Γιώργος Στύλιος και Σίμος Κεδίκογλου, οι ΓΓ Χριστιάνα Καλογήρου, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς. Στη σύσκεψη μετείχε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης.

Ο κ. Λιβανός στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του υπουργείου τη χρονιά που πέρασε και τόνισε ότι αναλαμβάνονται όλες οι πρωτοβουλίες ώστε η αγροτική παραγωγή να μετέχει στην αναπτυξιακή έκρηξη που όλοι βλέπουν ότι θα γίνει στην Ελλάδα. «Έχουμε το όραμα και την πολιτική βούληση να δημιουργήσουμε το πλαίσιο που θα αλλάξει τον πρωτογενή τομέα», επισήμανε ο κ. Λιβανός.

Ο κ. Λιβανός ανέφερε και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αμβλύνει  τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.  Όπως είπε:

Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην ολοκλήρωση της ΚΑΠ των 19,3 δισ. και στη διαβούλευση που έγινε σε όλη τη χώρα καθώς και στην υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι πετύχαμε ρεκόρ απορρόφησης ΠΑΑ (εκταμίευση 740 εκ. € & 117% σε εντάξεις νέων έργων) και ΕΠΑΛΘ (εκταμίευση 55,2 εκ. € & απορρόφηση 96,6%)

Αναφερόμενος στους στόχους του υπουργείου για το 2022, επικεντρώθηκε στα εξής:

• Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας,

• Σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την παραγωγή,

  Ψηφιακός μετασχηματισμός,

• Έλεγχοι σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα,

• Αγροτική εκπαίδευση,

  Εξωστρέφεια,

  Εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός των συστημάτων πληρωμών και ενισχύσεων.

Η νέα χρονιά

Οι πρωτοβουλίες για το 2022 όπως τις ανέφερε:

1. Υλοποίηση αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο ύψους 2 δισ. €.  Αναλυτικότερα:

• 420 εκατ. για Νέους Αγρότες,

• 490 εκατ. για Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία,

• 180 εκατ.  για τα Σχέδια Βελτίωσης,

• 150 εκατ. για την Απονιτροποίηση των εδαφών,

• 90 εκατ. για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών,

• 80 εκατ. για τους Γεωργικούς Συμβούλους,

• 45 εκατ. για την Ευζωία Ζώων,

  43 εκατ. για την Αγροτική Οδοποιία,

• 40 εκατ. για τα μικρά Αρδευτικά έργα,

• 41 εκατ. για την Ενίσχυση της Ποιότητας στην παραγωγή,

• 460 εκατ. για Εξισωτική Αποζημίωση,

• 417 εκατ. σε λοιπά προγράμματα.

2.Ενεργοποίηση του επενδυτικού προγράμματος των αγροτικών υποδομών «Ύδωρ 2.0», ύψους 1,6 δις ευρώ και σε βάθος 25ετίας 4,2 δις ευρώ για 22 μεγάλα αρδευτικά έργα και φράγματα.

3.Εξυγίανση και εύρυθμη λειτουργία των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, μέσω της δημιουργίας νέου νομικού πλαισίου για την αξιοποίηση των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών παρεμβάσεων του ΠΑΑ και του «Ύδωρ 2.0».

4.Θεσμική θωράκιση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με νέο νομοθετικό πλαίσιο και νέες δυνατότητες αξιοποίησης των πόρων του ΠΑΑ και της νέας ΚΑΠ μέσω

– Διεύρυνσης των επιλέξιμων δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

– Ενίσχυσης της εξωστρέφειας μέσω επένδυσης στην αγροτική διπλωματία.

– Προώθησης του project «Ελληνική Διατροφή» και των στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την Γεωργία.

5. Αναθεώρηση και αναδιάρθρωση του συστήματος ελέγχων και κυρώσεων των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων.

6. Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη δημιουργία νέων Δημόσιων αγροτικών ΙΕΚ και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

7. Ένταξη αγροτών στα επιμελητήρια.

8. Καταγραφή, αξιοποίηση και θεσμοθέτηση πλαισίου διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι έχει ήδη συγκροτηθεί η Επιτροπή Ερημοποίησης και η Ομάδα κλιματικής κρίσης και φυσικών καταστροφών με τους δύο Υφυπουργούς, τους τρεις Γεν. Γραμματείς, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΟ» και σε αυτό το πλαίσιο και για να διευκολυνθεί η συνεργασία του ΥΠΑΑΤ ορίστηκαν και υπεύυυνοι ανά περιφέρεια.:

Ο κ. Στύλιος θα είναι υπεύθυνος για Ήπειρο, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος νέων αγροτών καθώς και στα προγράμματα εγγειοβελτιωτικών έργων που λήγει το Μάιο και της αγροτικής οδοποιίας που λήγει τον Φεβρουάριο.

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ