Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 12:41
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Φεβρουαρίου 2022
Επικαιρότητα

Ο «Πέλοπας» ανοίγει τις ευκαιρίες για αθλητικές διοργανώσεις

Off

Τρεις είναι οι δήμοι της ΠΕ Ιωαννίνων και συγκεκριμένα οι δήμοι Κόνιτσας, Ζαγορίου και Μετσόβου, που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη διαδικασία εγγραφής στην ψηφιακή πλατφόρμα «Πέλοπας» του υφυπουργείου Αθλητισμού, στην οποία γίνεται η καταγραφή και δήλωση του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στα όρια κάθε δήμου.

Υπάρχει επίσης ο δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων από την υπόλοιπη Ήπειρο, που δεν έχει εκκινήσει την ίδια διαδικασία, όπως προκύπτει από τη λίστα των 60 συνολικά δήμων σε όλη τη χώρα, που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, ο υφ. Αθλητισμού Λευτ. Αυγενάκης, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που θα δηλωθούν στην ψηφιακή πλατφόρμα, θα μπορούν να φιλοξενούν διοργανώσεις τοπικού, περιφερειακού ή εθνικού χαρακτήρα, ενώ οι φορείς λειτουργίας τους, είτε είναι δήμοι είτε Επιτροπές Διοίκησης, θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν χρηματοδότηση για δράσεις που θα φιλοξενούνται σε αυτές.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ Μαρία Κεφάλα προς τον υφυπουργό, ζητώντας ενημέρωση για την πρόοδο καταγραφής των δήμων στην ψηφιακή βάση και τα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις τόσο για τους 332 δήμους της χώρας συνολικά, όσο και σε τοπικό επίπεδο για την ΠΕ Ιωαννίνων.

Η βουλευτής Ιωαννίνων τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας του υφυπουργείου Αθλητισμού για την χαρτογράφηση και την ψηφιοποίηση του αθλητικού συστήματος μέσα από το πρόγραμμα «Πέλοπας» ως μία συγκροτημένη, ολοκληρωμένη και ασφαλή πηγή πληροφόρησης, αλλά και για τον εκτενή έλεγχο σε όλα τα στάδια στην ανάληψη αθλητικών έργων.

«Είναι μια πρωτοβουλία με κοινωνικό πρόσημο καθώς τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται για την προσβασιμότητα σε κάθε αθλητική εγκατάσταση και κάθε αθλητικό χώρο», ανέφερε η κα Κεφάλα.

Στην απάντησή του ο κ. Αυγενάκης έκανε γνωστό πως από τους οκτώ δήμους των Ιωαννίνων, οι τρεις δεν έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες ψηφιακής καταγραφής των αθλητικών τους εγκαταστάσεων. Από τις δηλώσεις των άλλων πέντε δήμων στην ΠΕ Ιωαννίνων έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα 170 εγκαταστάσεις, που χωρίζονται σε 94 γήπεδα ποδοσφαίρου, 66 ανοιχτά γήπεδα, 5 αθλητικά κέντρα, 4 κλειστά γυμναστήρια και 1 κλειστό κολυμβητήριο.

Ο κ. Αυγενάκης ενέταξε τη νομοθετική κατοχύρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού μέσα από την ασφάλεια των αθλητών, των αθλούμενων και των επισκεπτών.

Υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της ΚΕΔΕ για την στενή συνεργασία με το υπουργείο στον συνολικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Μέχρι στιγμής σε επίπεδο χώρας έχουν καταγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα 4.108 αθλητικές εγκαταστάσεις, 1.744 γήπεδα ποδοσφαίρου, 1.266 ανοιχτές εγκαταστάσεις – ανοιχτά γήπεδα, 529 κλειστά γυμναστήρια, 361 αθλητικά κέντρα, 117 εθνικά στάδια, 51 ανοιχτά κολυμβητήρια, 26 κλειστά κολυμβητήρια, 10 σκοπευτήρια και 4 ναυταθλητικά κέντρα.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ