Επικαιρότητα

Θα ενταθούν οι έλεγχοι σε γάλα και τυρί

Off

Με τη συμμετοχή και εργαζομένων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των περιφερειών αλλά και των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης θα πραγματοποιούνται στο εξής οι έλεγχοι που διενεργούνται σε βυτιοφόρα που μεταφέρουν γάλα, αλλά και στα ράφια των σούπερ μάρκετς σε γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.

Αυτό αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υπουργό κ. Αυγενάκη να δεσμεύεται δημοσίως ότι οι έλεγχοι όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα ενταθούν ακόμη περισσότερο ώστε να μη μείνει καμία αμφιβολία σε κανέναν για την αποφασιστικότητα να μπει τέλος σε παράνομες πρακτικές που στο τέλος έχουν δύο κύριους ηττημένους. Τους κτηνοτρόφους και τον κόπο τους και τους καταναλωτές που παραπλανώνται και πληρώνουν πανάκριβα για προϊόντα που αναγράφουν ψευδή στοιχεία για την προέλευσή τους.

Οι έλεγχοι στην αγορά δεν θα είναι ευκαιριακοί, είπε ο υπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε περιστατικά παρανομίας. «Δεν δυσφημούμε κανέναν. Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό στέλνουμε μήνυμα ότι κάνουμε ελέγχους για να προστατεύσουμε τα ΠΟΠ προϊόντα, τους νοικοκύρηδες, τους υγιείς επιχειρηματίες. Γίνονται έλεγχοι με κανόνες και σύντομα θα διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο κυρωτικό πλαίσιο. Στόχος μας δεν είναι να εισπράξουμε χρήματα, αλλά να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν. Και χρέος όλων μας που εκπροσωπούμε θεσμούς και φορείς να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα. Θα τινάξουμε στον αέρα τα κυκλώματα νοθείας. Και σε αυτό σας θέλουμε στο πλευρό μας. Να βρούμε ποιοι παίζουν παιχνιδάκια σε βάρος των παραγωγών».

Σε αυτή τη λογική εκκαθαρίζονται σύντομα και οι 161 υποθέσεις παρατυπιών που υπήρχαν στα συρτάρια του υπουργείου, ύστερα από την εντολή του υπουργού να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Θετική αποτίμηση Καχριμάνη

Στη σύσκεψη της Πέμπτης μετείχε ως εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ ο Αλ. Καχριμάνης που σε χθεσινές του δηλώσεις, αποτίμησε θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης και το πρώτο διάστημα των ελέγχων που φαίνεται πως έχουν θορυβήσει πολλούς στην αγορά.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, επιβεβαιώθηκαν οι επισημάνσεις που είχε κάνει εγγράφως στις αρχές Ιανουαρίου για τη μη εφαρμογή των διατάξεων που είχαν ψηφιστεί από το 2018 για τις επισημάνσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως και για την αναγκαιότητα γενίκευσης των ελέγχων στις βιομηχανίες και στα σούπερ μάρκετς.

Επίσης έγινε δεκτή και η πρότασή του όπως στους ελέγχους που διενεργούνται να συμμετέχουν και υπάλληλοι των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών. Ερωτηθείς σχετικά, παραδέχθηκε ότι παρότι η νομοθεσία υπάρχει από το 2016 έως και το 2018 πλην ελαχίστων εξαιρέσεων το 2018, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ έλεγχοι, επιρρίπτοντας την βασική ευθύνη για αυτό σε υπηρεσιακούς παράγοντες, αναγνωρίζοντας εμμέσως πάντως, ότι υπάρχει και πολιτική ευθύνη.

Οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι διενεργούνται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, σε σούπερ μάρκετς, σε πύλες εισόδου της χώρας, όπου λαμβάνονται δείγματα των ελεγχόμενων προϊόντων γάλακτος με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι γίνονται, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων λαμβάνονται γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αποστέλλονται στα διαπιστευμένα εργαστήρια  για περαιτέρω χημικές αναλύσεις τα αποτελέσματα των οποία θα δοθούν στο ΥΠΑΑΤ το συντομότερο δυνατόν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος αναφερόμενος στους ελέγχους είπε ότι από 18.01.2024 έως και 24.01.2024 έχουν ληφθεί 64 δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση (φέτα, κίτρινα και λευκά τυριά, γιαούρτια, γάλα) και 80 προϊόντα για έλεγχο επισήμανσης από τη λιανική πώληση, καθώς και έλεγχος σε 36 βυτία και φορτία γαλακτοκομικών σε πύλες εισόδου.

Στα νωπά οπωροκηπευτικά έγινε έλεγχος προδιαγραφών εμπορίας σε 52 προϊόντα, εκ των οποίων έξι βιολογικά, 9 δείγματα για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών και έλεγχος φορτίων στα σημεία εισόδου, έχουν ελεγχθεί 13 φορτία.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ