Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 04:22
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μαρτίου 2022
Επικαιρότητα

«Στον πάγο» τα φωτοβολταϊκά στο Ζαγόρι

Off

Με τον πλέον επίσημο τρόπο το υπ. Πολιτισμού και η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη έβαλαν στον «πάγο» τα όποια σχέδια της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων ή άλλου επενδυτή, για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Πάρκων στο Ζαγόρι.

Το απόγευμα της Πέμπτης στο πλαίσιο των επισκέψεων και συσκέψεων με τοπικούς φορείς και παράγοντες, η κα Μενδώνη βρέθηκε στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου αρχικά έγινε αποδέκτης της πρόσφατης απόφασης του δημ. συμβουλίου του Δ. Ζαγορίου από τον δήμαρχο Γεώρ. Σουκουβέλο. Στην αντιφώνησή της η κα Μενδώνη είπε, ότι αν και γνωρίζει πως ίσως στεναχωρήσει κάποιους, η θέση του υπ. Πολιτισμού είναι πως δε μπορεί να δώσει έγκριση, όχι μόνο στη συγκεκριμένη, αλλά σε καμία παρόμοια επένδυση στην περιοχή του Ζαγορίου ενόψει της αξιολόγησης του φακέλου για την ένταξη στην Unesco.

Το ίδιο υποστήριξε και λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε από το ITV σχετικά και με τη θέση του υπ. Πολιτισμού στην υπόθεση, αλλά και σε σχέση με τη διαφορετική θέση, που εξέφρασε προ ημερών ο υπ. Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο για δυνατότητα εγκατάστασης των ΦΒ και στο Ζαγόρι και σε άλλες περιοχές, με όρους και κριτήρια.

«Όταν έχει κατατεθεί η υποψηφιότητα του Ζαγορίου για ένταξη στα Πολιτιστικά Τοπία της Unesco, το υπουργείο οφείλει να εξασφαλίσει όλες τις δυνατότητες ενίσχυσης της υποψηφιότητας. Έτσι, όποια παρέμβαση δημιουργεί πρόβλημα ή έστω προβληματισμό στους κριτές για την ένταξη του Ζαγορίου δε μπορεί να τύχει θετικής αντιμετώπισης από το υπουργείο. Προφανώς, υπάρχει συνεννόηση στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση άλλωστε πιστεύει, ότι οι ΑΠΕ είναι ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Ειδικά όμως για το Ζαγόρι, ως πολιτιστικό αγαθό, το υπουργείο Πολιτισμού έχει την κύρια αρμοδιότητα. Δεν υπάρχει καμία διγλωσσία στο θέμα αυτό. Την υποψηφιότητα άλλωστε του Ζαγορίου την ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης», ανέφερε η κα Μενδώνη.

Την ικανοποίησή του για τις δημόσιες δεσμεύσεις της κας Μενδώνη εξέφρασε με δικές του δηλώσεις ο δήμαρχος Ζαγορίου κ. Σουκουβέλος.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι η κα Μενδώνη αναφέρθηκε και στη δεύτερη πρόταση ένταξης στην Unesco, που έχει ηπειρωτικό χρώμα και είναι η ένταξη των χρηστηρίων ελασμάτων της Αρχαίας Δωδώνης στο πρόγραμμα «Μνήμη του κόσμου».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου