Επικαιρότητα

Πλεονέκτημα η διατήρηση των τιμών στα επίπεδα του 2019

Off

Ούτε οι τεράστιες αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων για τη μετακίνηση, ούτε και γενικότερα το ράλι αυξήσεων σε υπηρεσίες και προϊόντα επηρέασαν την επισκεψιμότητα του τριημέρου στους ορεινούς προορισμούς των Ιωαννίνων.

Με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό, το τριήμερο της 25ης Μαρτίου ήταν το πρώτο από τα τέλη του 2019 και από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020, στο οποίο οι πληρότητες που καταγράφηκαν, άγγιξαν στους περισσότερους προορισμούς των Ιωαννίνων το 100%, επιβεβαιώνοντας σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση, ότι η επιθυμία των πολιτών, να ξεφύγουν από τον διετή «εγκλεισμό» υπερνικά και το ράλι των αυξήσεων.

Ρόλο όμως έπαιξε, όπως ανέφερε και ο Λευτ. Ζαρκάδας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων και η επιλογή των επιχειρήσεων του κλάδου να διατηρήσουν τις τιμές στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2019 χωρίς να περάσουν τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος ή μέρος αυτών στους πελάτες, αλλά να το απορροφήσουν οι ίδιοι. Σημείωσε όμως με νόημα, πως αυτό δεν μπορεί να γίνεται για πάντα, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου από την Πολιτεία.

«Ο κόσμος είχε και έχει την ανάγκη να ξεφύγει από τον εγκλεισμό και την κακή ψυχολογία και αναζητά την επαφή με τη φύση. Σε αυτή την περίοδο δε στάθηκαν εμπόδιο, οι αυξήσεις στο κόστος μετακίνησης, ενώ και οι επιχειρήσεις διατήρησαν τις τιμές στα επίπεδα του 2019, γιατί είχαν μεγάλη ανάγκη τη ρευστότητα. Άλλωστε, δεν γίνεται να περάσουν όλες αυτές οι αυξήσεις στον επισκέπτη – πελάτη, γιατί θα μειωθεί η συνολική ζήτηση και η επισκεψιμότητα. Για τις επιχειρήσεις όμως στους ορεινούς προορισμούς ειδικά, όπως είναι το Ζαγόρι ή το Μέτσοβο, όπου η κύρια πηγή καυσίμου είναι το πετρέλαιο για τη θέρμανση και μάλιστα για 24 ώρες την ημέρα, θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα από την κυβέρνηση και μάλιστα σύντομα», ανέφερε ο κ. Ζαρκάδας.

Ικανοποίηση για τη θέση της υπ. Πολιτισμού

Οι επιχειρηματίες στην περιοχή του Ζαγορίου που έχουν εκφραστεί αρνητικά στην προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή, άκουσαν με ικανοποίηση της δηλώσεις και δεσμεύσεις της υπ. Πολιτισμού κας Μενδώνη, ότι αυτές οι προτάσεις δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές και δε θα γίνουν από το υπ. Πολιτισμού, που έχει ολοκληρώσει μία πολυετή προσπάθεια για την υποβολή του φακέλου ένταξης ου Ζαγορίου ως Πολιτιστικό Τοπίο στον κατάλογο της Unesco.

«Κανείς δεν είναι απέναντι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πρώτοι εμείς στην περιοχή του Ζαγορίου έχουμε ζητήσει να μπουν οι ΑΠΕ στην παραγωγική δραστηριότητα της χώρας. Είναι εξαιρετικά ικανοποιητικά τα αντανακλαστικά που επέδειξε το υπ. Πολιτισμού και προσωπικά η κα Μενδώνη γιατί όπως έχουμε υποστηρίξει, τα φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ζαγόρι δε συνάδουν με την αρχιτεκτονική και το ανάγλυφο της περιοχής, ούτε φυσικά με την υποβολή της πρότασης για την Unesco. Θα πρέπει να αποφασίσουμε οριστικά για το μοντέλο της ανάπτυξης κάθε περιοχής και τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν σε κάθε μία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου