Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 09:30
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Απριλίου 2022
Χωρίς κατηγορία

Θέμα επανακαθορισμού των ορίων της λίμνης στον Μάτσικα

Off

Μία νέα διάσταση στο ζήτημα που άνοιξε και είναι προφανές πλέον, ότι δεν θα κλείσει αν δεν υλοποιηθεί ο επανακαθορισμός της οριοθέτησης της λίμνης στις περιοχές όπου παρατηρούνται προβλήματα, προσέδωσε η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και ο επικεφαλής της πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας.

Η συνάντηση του κ. Γκόντα με εκπροσώπους της επιτροπής αγώνα της περιοχής «Μάτσικας», αλλά και με τον πρόεδρο της Ε.Δ του ΠΕΑΚΙ Παν. Κολόκα, είχε ως αντικείμενο τα προβλήματα που έχουν προκύψει περιμετρικά της Παμβώτιδας σε σχέση με την οριοθέτηση, καθώς επίσης και σε σχέση με την κατασκευή του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου, που προωθεί η περιφέρεια Ηπείρου, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Τρίτσης».

Όπως αναφέρεται, οι εκπρόσωποι των κατοίκων και ο κ. Κολόκας ζητούν τον επανακαθορισμό της οριοθέτησης στην ευρύτερη περιοχή, περιμετρικά της λίμνης, χωρίς να περιορίζονται τα δικαιώματα των κατοίκων.

Ο κ. Γκόντας όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου της παράταξης, όχι μόνο έδειξε κατανόηση στα αιτήματα για την τακτοποίηση του ζητήματος, αλλά δήλωσε υπέρμαχος του επανακαθορισμού των ορίων της λίμνης, συνδέοντας και αυτός το θέμα, με το έργο του ποδηλατόδρομου.

«Θα πρέπει να δοθούν τέτοιες λύσεις στο ζήτημα, έτσι ώστε να μην διαταράσσονται ισορροπίες όσον αφορά το οικοσύστημα, αλλά παράλληλα να προστατεύονται και οι περιουσίες των κατοίκων της περιοχής. Για εμάς προέχει η τακτοποίηση του τοπικού ρυθμιστικού ζητήματος της περιοχής «Μάτσικας» και αυτή η θέση μας είναι διαχρονική. Είναι επιτακτική ανάγκη ο επανακαθορισμός των ορίων της λίμνης προκειμένου να λυθούν πάγια αιτήματα των κατοίκων του «Μάτσικα», καθώς και εκείνα περιμετρικά της λίμνης. Είμαστε υπέρμαχοι της κατασκευής του ποδηλατόδρομου περιμετρικά, κάτι που θα επιδώσει τεράστια αξία τουριστικού περιεχόμενου και όχι μόνο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γκόντας μετά την συζήτηση και διαβεβαίωσε τους συνομιλητές, ότι θα παρασταθεί αλληλέγγυος στα αιτήματα των κατοίκων, όταν αυτά έλθουν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Θα προκαλέσει ρήγμα στη δημοτική αρχή;

Η ανακοίνωση της παράταξης, που όπως και η παράταξη του κ. Μπαρτζώκα συνεργάζονται και μετέχουν στη δημοτική αρχή και οι δηλώσεις του κ. Γκόντα, δημιουργούν αυτομάτως εσωτερικό ζήτημα στη δημοτική αρχή, με δεδομένη την αρχικώς αντίθετη θέση του κ. Ελισάφ σε οποιοδήποτε άνοιγμα της συζήτησης για την οριοθέτηση. Στην πορεία βέβαια ο κ. Ελισάφ σε επόμενες δημόσιες παρεμβάσεις του έκανε λόγο για «σημειακές αλλαγές» που ίσως είναι απαραίτητες και θα πρέπει να εξεταστούν πλην όμως αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη της δημοτικής αρχής επιμένουν σε δικές τους τοποθετήσεις στη «σκληρή γραμμή», ότι δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα της οριοθέτησης.

Με δεδομένη την πίεση που ασκείται πλέον από τους κατοίκους, όχι μόνο της περιοχής «Μάτσικας», αλλά και από τις ΤΚ Αμφιθέας, Λογγάδων, Καστρίτσας, και το ότι όλο και περισσότεροι προστίθενται σε εκείνους που μιλούν για ανάγκη επανακαθορισμού της οριοθέτησης, θεωρείται απολύτως βέβαιο, ότι και η δημοτική αρχή, θα αναγκαστεί να υπαναχωρήσει από την «σκληρή γραμμή» και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, συζητώντας με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά και με τους εμπλεκόμενους. Μετά τη χθεσινή δημόσια παρέμβαση του κ. Γκόντα που τάσσεται και αυτός υπέρ του αιτήματος επανακαθορισμού, δυσκολεύεται να πιστέψει κάποιος, ότι θα ρισκάρει η δημοτική αρχή, να αφήσει το θέμα ως έχει, χωρίς να το «αγγίζει», πλησιάζοντας μάλιστα προς τις εκλογές του 2023.

Υπενθυμίζεται μάλιστα και ότι και η παράταξη «Ιωάννινα 2023» με την Τατ. Καλογιάννη, που δήλωνε στο δημ. συμβούλιο, ότι αφενός δεν έχει αντιληφθεί πως προέκυψε το ζήτημα και πως αφετέρου δεν πρέπει να ανοίξει συνολικά, μόλις πριν λίγες ημέρες, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις και τα προβλήματα που προκαλεί η οριοθέτηση, περιμετρικά της λίμνης.

Εν αναμονή νέας συνάντησης

Η τηλεδιάσκεψη που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες με τη συμμετοχή του υπ. Επικρατείας κ. Σκέρτσου και των Γεν. Γραμματέων του υπ. Περιβάλλοντος κ. Μπακογιάννη και του υπ. Οικονομικών Δημόσιας Περιουσίας κ. Μαστρομανώλη αντίστοιχα, της βουλευτού Ιωαννίνων Μαρ. Κεφάλα, του προέδρου του ΠΕΑΚΙ κ. Κολόκα και εκπροσώπου των κατοίκων από τον «Μάτσικα», χωρίς τη συμμετοχή φορέων της αυτοδιοίκησης, αποτέλεσε το εφαλτήριο για να κινητοποιηθούν εκ νέου σε δήμο Ιωαννιτών και περιφέρεια Ηπείρου, αφού όπως προέκυψε και το αίτημα επανακαθορισμού έχει λογική βάση και το έργο του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου, δεν είναι σε φάση ωριμότητας, για να υλοποιηθεί και κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση.

Εντός των ημερών, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι άμεσα εμπλεκόμενοι από την κυβέρνηση, θα προσκαλέσουν σε νέα συζήτηση, τόσο τον δήμο Ιωαννιτών, όσο και την περιφέρεια Ηπείρου, για την οριοθέτηση.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία πάντως είναι το γεγονός, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως, με συγκεκριμένη θέση, για το ζήτημα της οριοθέτησης ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, που ακόμη κι όταν ρωτήθηκε είτε απέφυγε να απαντήσει είτε όταν απάντησε, παρέπεμψε στο Σχέδιο ΠΔ της Παμβώτιδας, που όπως είπε, θα δίνει λύσεις σε όλα τα ζητήματα. Γνωρίζει ωστόσο και ο ίδιος, ότι το θέμα της οριοθέτησης της λίμνης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ΠΔ της Παμβώτιδας.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ