Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 03:31
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απριλίου 2022
Πολιτισμός

Συναυλία με «Μικρές Κυκλάδες» και «Λιποτάκτες»

Off

Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του αφιερώματος στο μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει, την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 20:30 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», αποσπάσματα από τις «Μικρές Κυκλάδες» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και «Λιποτάκτες» σε στίχους Γιάννη Θεοδωράκη.

Συμμετέχουν οι: Ειρήνη Δόβα, τραγούδι, Νίκος Παπανικολάου, τραγούδι, Γεωργία Αναστάση, πιάνο, Ελευθέριος Καραγιάννης, πνευστά – ενορχήστρωση.

Ο δίσκος «Μικρές Κυκλάδες – Λιποτάκτες» κυκλοφόρησε το 1966.Τα τραγούδια του δίσκου:

ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

1. Μαρίνα 2. Η Μάγια

3. Το τριζόνι 4. Του μικρού βοριά

5. Τα ελληνάκια 6. Τα ‘δατε τα μάθατε

7. Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα

ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ

1. Όμορφη πόλη 2. Δακρυσμένα μάτια

3. Σκέπασε ατμός τον έρωτά μας 4. Χάθηκα

Έχει κυκλοφορήσει σε πολλές χώρες και τα τραγούδια έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ειδικά, το τραγούδι «Δακρυσμένα μάτια» έχει ερμηνευτεί από ντόπιους μουσικούς ακόμα στις κορυφές των Ιμαλαΐων.

Ο Οδυσσέας Ελύτης αναφέρει για την μελοποίηση των ποιημάτων του:

«Οι άγγελοι τραγουδάνε. Και οι ερωτευμένοι επίσης. Πίσω από κάθε ανάταση, από κάθε μεράκι, μια κιθάρα περιμένει έτοιμη να πάρει τα λόγια και να τα ταξιδέψει από χείλη σε χείλη. Δεν είναι λίγο αυτό. Είναι η χαρά να δίνεις χαρά στους άλλους, είναι αυτό που μας βαστάει στη ζωή. Γι’ αυτό, κοντά στα ποιήματά μου, δοκίμασα να γράψω και μερικά τραγούδια, χωρίς να τα υποτιμώ καθόλου. Έτσι ή αλλιώς, μιλά κανείς για τα ίδια πράγματα που αγαπά, και από κει και πέρα το λόγο έχουν αυτοί που θα τ’ ακούσουν. Λένε πως το είδος έχει ορισμένους κανόνες. Δεν τους ξέρω και, πάντως, δεν ενδιαφέρθηκα ή δεν μπορούσα ίσως να τους ακολουθήσω. Δουλεύει ο καθένας όπως νιώθει. Και η θάλασσα είναι απέραντη, τα πουλιά μυριάδες, οι ψυχές όσες και οι συνδυασμοί που μπορούν να γεννήσουν οι ήχοι και τα λόγια, όταν ο έρωτας και το όνειρο συμβασιλεύουν».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ