Τελευταία Νέα

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 01:05
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαΐου 2022
Πολιτισμός

Συνέχεια στο αφιέρωμα με τον «Αλέξη Ζορμπά»

Off

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών συνεχίζει τις εκδηλώσεις του δεύτερου κύκλους του αφιερώματος στο Μίκη Θεοδωράκη και παρουσιάζει το Σάββατο 4 Ιουνίου και ώρα 20:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», τη σουίτα μπαλέτου «Αλέξης Ζορμπάς».

Η συναυλία θα επαναληφθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου (20:00), στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.

Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων σε Μουσική Διεύθυνση Φοίβου Παπαδόπουλου (Ιωάννινα) και Γιώργου Χλίτσιου (Κοζάνη), η Χορωδία Δωματίου Κοζάνης σε Διδασκαλία– διεύθυνση Έμης Τσιούρα, το Χορωδιακό Σύνολο Cantus σε Διδασκαλία – διεύθυνση Κωνσταντίνας Μήλια και η μέτζο σοπράνο Μπέττυ Χαρλαύτη.

Ο χορογράφος Lorca Massine παρουσίασε, το 1976, στη Λυρική Σκηνή των Αθηνών, μια πρώτη εκδοχή του μπαλέτου Ζορμπάς χρησιμοποιώντας βασικά τη μουσική που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, το 1966, για την ομώνυμη ταινία. Δέκα χρόνια αργότερα, ο συνθέτης επέλεξε διάφορα αποσπάσματα έργων του (τραγούδια, σονατίνα, Ελληνικό Καρναβάλι κ.ά.), που, κατά την κρίση του, μπορούσαν να στηρίξουν την ιστορία του καζαντζακικού Ζορμπά.

Το σχέδιο αυτό υποβλήθηκε στο φεστιβάλ της Verona, η οποία, αφού το δέχτηκε, πρότεινε στον Θεοδωράκη να ενορχηστρώσει αυτό το διάχυτο υλικό. Ο συνθέτης εξέλαβε την πρόταση ως πρόκληση και μετά από οκτώ μήνες εντατικής εργασίας παρέδωσε την παρτιτούρα στο φεστιβάλ της Verona.

Διηύθυνε ο ίδιος την πρώτη εκτέλεση του νέου του έργου, τον Αύγουστο του 1988, και ξανά το καλοκαίρι του 1990.

Η μεγάλη επιτυχία του μπαλέτου και της συμφωνικής μουσικής οφείλεται εν πολλοίς στην απόφαση του συνθέτη να χρησιμοποιήσει μικτή χορωδία και σολίστ.

Είσοδος ελεύθερη.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ