Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 08:10
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαΐου 2022
Επικαιρότητα

Να μην ξεχαστεί ο ξεριζωμός, να αναγνωριστεί η Γενοκτονία

Off

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής στην Ανατολή, οι εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι απώλειες 353.000 Ελλήνων του Πόντου, δε συνιστούν ένα νούμερο, έναν αριθμό, αλλά μία οικτρή πραγματικότητα, που αποτέλεσε τον επίλογο της μακραίωνης παρουσίας του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στο πέρασμα των αιώνων στον Πόντο και στη Μικρά Ασία. Η φετινή εκδήλωση, ήταν η πρώτη μετά από τρία χρόνια, που λόγω πανδημίας πραγματοποιούνταν μεν, αλλά με περιοριστικά μέτρα και χωρίς την μαζική παρουσία πολιτών.

Η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου στο μνημείο των Αλησμόνητων Πατρίδων στο πρώην Δημαρχείο Ανατολής, διοργάνωσε την τελετή μνήμης, που ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και ενώ είχε προηγηθεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγ. Ιωάννη.

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων και σύντομοι χαιρετισμοί από τη βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη και τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ.

Δηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού έγιναν ακόμη από τους βουλευτές Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννη και Μερ. Τζούφη αντίστοιχα.

Ιδιαίτερα συγκινητική όμως, ήταν η ομιλία της προέδρου της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου Ανδρονίκης Κολυζώη, που στάθηκε κυρίως στην ανάγκη, ώστε η μνήμη να υπερκεράσει τη λήθη και η φωτιά που έκαψε χιλιάδες ψυχές και περιουσίες, να παραμείνει ζωντανή ως φλόγα δικαίωσης των θυμάτων και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

«Παράδοση δεν είναι μόνον η συντήρηση της στάχτης, αλλά και η διατήρηση της φλόγας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κολυζώη.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ