Επικαιρότητα

Κίνητρα στους Δήμους για φθηνότερη ενέργεια

Off

Τη δυνατότητα σε θεσμικό και νομικό επίπεδο, παράλληλα όμως και τα κίνητρα στους ΟΤΑ του α’ και β’ βαθμού αντίστοιχα, παρέχει το Υπ. Περιβάλλοντος να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ώστε να παρέχουν φθηνότερη ενέργεια σε ευάλωτους καταναλωτές και νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στο νομοσχέδιο που αναφέρεται στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των ΑΠΕ και το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση από το ΥΠΕΝ, στο άρθρο 100, αναφέρεται, ότι οι ΟΤΑ θα μπορούν να εγκαθιστούν μονάδες ΑΠΕ και για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών αλλά και για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών δομών του δήμου. Τέτοιες είναι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΑΠΗ και επιπλέον, δημόσια και δημοτικά αθλητικά κέντρα δίκτυα οδοφωτισμού, εγκαταστάσεις ύδρευσης – αποχέτευσης και άλλες υποδομές.

Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση αποσκοπεί στη μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα, στην αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και στην ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030. Στόχος της κυβέρνησης όπως έχει τονίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, είναι το φθινόπωρο να προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.

Ερωτηθείς σχετικά με το νομοσχέδιο και τη συγκεκριμένη ρύθμιση – δυνατότητα, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ τόνισε, ότι ο δήμος Ιωαννιτών ήδη συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία για την ενεργειακή αναβάθμιση κοινοχρήστων χώρων και υποδομών μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» και στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόβλεψη μείωσης του χρόνου των αδειοδοτήσεων και συνολικά των διαδικασιών, που ήταν εξαιρετικά χρονοβόρες.

«Προφανώς και μας ενδιαφέρει και θα ανταποκριθούμε άμεσα σε αυτή τη δυνατότητα. Το πιο σημαντικό είναι η δυνατότητα που δίνεται για την επιτάχυνση των διαδικασιών σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, που ήταν εξαιρετικά χρονοβόρες», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ