Επικαιρότητα

Εναλλακτική πρόταση για τους εισακτέους στα Πανεπιστήμια

Off

Η αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων για το σύνολο σχεδόν των Πανεπιστημίων της χώρας, καθώς και μία εναλλακτική πρόταση που θα διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο για τους εισακτέους στα Πανεπιστήμια, σε σχέση με τα προβλήματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συμπερασμάτων της Συνόδου των Πρυτάνεων που ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη, με την παρουσία της Υπ. Παιδείας κας Κεραμέως.

Η χθεσινή συζήτηση μεταξύ των Πρυτάνεων των 24 Πανεπιστημίων της χώρας ακολούθησε την αντίστοιχη των αντιπρυτάνεων που έγινε την Τρίτη και επί της ουσίας αποδέχθηκε και ενέκρινε τις προτάσεις τους για την ομαλή εξέλιξη του ερευνητικού έργου και της χρηματοδότησης, καθώς επίσης τις προτάσεις για ακαδημαϊκά θέματα και τη φοιτητική μέριμνα.

Ωστόσο, με το ενεργειακό κόστος να έχει εκτιναχθεί, η πλειονότητα των Πανεπιστημίων όπως ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προεδρεύων της Συνόδου Τρ. Αλμπάνης, έχει ήδη ξοδέψει για την κάλυψη των αναγκών αυτών το 70%-90% του ετήσιου προϋπολογισμού.

«Έτσι, θα ζητήσουμε από την υπουργό την άμεση έκτακτη επιχορήγηση, καθώς είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια από τον επόμενο μήνα και όχι να περιμένουν την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

Νέος αλγόριθμος

για τους εισακτέους

Το ζήτημα της εφαρμογής της ΕΒΕ που προκάλεσε και αντιδράσεις αλλά κυρίως οδήγησε σε μεγάλη μείωση του αριθμού των φοιτητών σε πολλά περιφερειακά Πανεπιστήμια αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να καταθέτει μία νέα πρόταση που έγινε αποδεκτή από τη Σύνοδο και θα παρουσιαστεί σήμερα στην υπουργό Παιδείας.

Όπως εξήγησε ο κ. Αλμπάνης προτείνεται η εφαρμογή ενός νέου αλγόριθμου με βάση τον οποίο διασφαλίζεται το επίπεδο εκπαίδευσης εργαστηριακών και κλινικών τμημάτων και ταυτόχρονα ότι δε μένει μεγάλος αριθμός υποψηφίων εκτός Πανεπιστημίων.

Με βάση τον προτεινόμενο αλγόριθμο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προτείνει ώστε η αναλογία μεταξύ φοιτητών – καθηγητών που σήμερα είναι 40 προς 1, να μετατραπεί σε 25 προς 1 για τα κλινικά και εργαστηριακά τμήματα και 50 προς 1 για τα θεωρητικά.

«Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ένας ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός φοιτητών σε κάθε τμήματα, ταυτόχρονα όμως και η οικονομική του βιωσιμότητα», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

Ενίσχυση της

φοιτητικής μέριμνας

Τέλος, αναφορικά με την προτεινόμενη αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη η Σύνοδος επισημαίνει ότι λανθασμένα η συζήτηση αυτή γίνεται από πάνω προς τα κάτω, αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και η συζήτηση να ξεκινήσει με τις προτάσεις των ιδρυμάτων και όχι με τις προτάσεις του υπουργείου.

Ακόμη, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάγκη ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας και του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε φοιτητή με 1,80 ευρώ ημερησίως για τη σίτιση, όπως επίσης χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επείγουσα η ανάγκη της κατασκευής νέων φοιτητικών εστιών σε όλη τη χώρα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου