Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 09:55
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Μαΐου 2022
Επικαιρότητα

Το ενεργειακό κόστος πρόβλημα για τους ορεινούς δήμους

Off

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 33 Δημάρχους του Δικτύου Ορεινών Δήμων την Τετάρτη συμμετείχε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Καψάλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο ενεργειακό κόστος καθώς και στα αντισταθμιστικά έργα.

Τα θέματα της ενεργειακής φτώχειας ανέδειξε κατά βάση στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Ο κ. Ντακαλέτσης είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει την πρόταση που είχε καταθέσει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, τον περασμένο Οκτώβριο, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, στην κατεύθυνση και αντίστοιχων αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, προτείνεται να δοθούν κίνητρα στους Δήμους μέσω μη κερδοσκοπικών ενεργειακών κοινοτήτων, για να αναπτύξουν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία κατά προτεραιότητα θα συνδεθούν στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε μέσω της παραγωγής ενέργειας να ωφεληθούν τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά του κάθε Δήμου. Αναφέρει δε ότι ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκρέκας ανακοίνωσε πως επίκειται η προκήρυξη σχετικού χρηματοδοτικού προγράμματος που θα απευθύνεται στους Δήμους.

Η πρόταση αυτή ουσιαστικά υλοποιείται σήμερα από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει τεθεί σε διαβούλευση εδώ και μερικές ημέρες, και συγκεκριμένα από το άρθρο 100 του σχεδίου νόμου για τη διευκόλυνση αδειοδότησης των ΑΠΕ, χρειάζεται ωστόσο περαιτέρω εξειδίκευση, όπως τόνισε ο κ. Ντακαλέτσης.

Για το θέμα της λειτουργίας των υποκαταστημάτων των Τραπεζών στους περιφερειακούς Δήμους, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως σε συνεννόηση με την Ένωση Τραπεζών θα γίνει προσπάθεια για να διατηρηθεί τουλάχιστον ένα υποκατάστημα τράπεζας σε κάθε Δήμο ή να μην κλείσουν άλλα υποκαταστήματα στο εξής.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ