Τελευταία Νέα

Δωμάτιο στις Εστίες… για δύο χρόνια
Τη νέα νομοθεσία αξιοποιεί ο Δήμος για την Κυρά Φροσύνη
Συνεχίζονται οι απόπειρες εξαπάτησης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου
H Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΤΖΟΥΦΗ Άμεση επίλυση των προβλημάτων των σχολικών τροχονόμων
Πρωτοβουλίες για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων
ENERGEAN Η Carlyle εξαγοράζει τo χαρτοφυλάκιο σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία
Πάνω από 13.000 εγγραφές και 5.461 συνεντεύξεις
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΚΑΝΗ Έκθεση Ευρωπαϊκών μεταλλίων και παρασήμων
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Προχωράνε οι εργασίες στο Κέντρο για το Παιδί
Χωρίς νερό τα ψηλά σημεία του Κατσικά και της Ανατολής
29 ΙΟΥΝΙΟΥ Συναυλία της χορωδίας Bellevue Presbyterian Church Sanctuary Chorus
Μήνυμα αλληλεγγύης από το Φεστιβάλ «Το Κοινό μας Σπίτι»
Οι παλιές ανάγκες, τα μεγάλα έργα και η παραίτηση από τον σχεδιασμό
Τα του Καίσαρος…
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 11:07
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Μαΐου 2022
Επικαιρότητα

Αναμονή και αβεβαιότητα στα πανεπιστήμια για το νέο Νόμο

Off

Με θετικό πρόσημο ως προς την προετοιμασία, τη θεματολογία και την διοργάνωση γενικότερα, αλλά με ουδέτερο ως προς τις απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας από την υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στα Ιωάννινα, η 99η Σύνοδος των πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων.

Μία τριήμερη διαδικασία, που άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που κατά κοινή ομολογία όπως επισημάνθηκε στις Συνόδους των πρυτάνεων και των αντιπρυτάνεων αντίστοιχα, εργάστηκε μεθοδικά για μία παραγωγική διαδικασία διαλόγου επί πραγματικών προβλημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα και όχι θεωρητικών.

Αν υπάρχει ένα αδύνατο σημείο, αυτό είναι, το ότι επί της ουσίας των ζητημάτων που τέθηκαν από τη Σύνοδο προς την ηγεσία, δε δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις, με πρώτο και κύριο θέμα φυσικά, ο νέος Νόμος – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Η κα Κεραμέως στη Σύνοδο, αλλά και στις δηλώσεις που έκανε στην διήμερη παρουσία της στην πόλη, είπε, ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή πολύ σύντομα, απέφυγε όμως να αναφερθεί επί των λεπτομερειών που θα προβλέπει και θα προτείνει.

Έτσι, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντ. Αλμπάνης και οι αντιπρυτάνεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, κάνοντας την αποτίμηση των εργασιών της Συνόδου, επισήμαναν ότι τα πανεπιστήμια εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής και αβεβαιότητας για το νέο Νόμο – πλαίσιο.

«Διατυπώσαμε την έντονη ανησυχία των πανεπιστημίων ειδικά εκείνων, που θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ανάδειξης των νέων πρυτανικών αρχών, αλλά αντιμετωπίζουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

Μείζον θέμα τα οικονομικά

Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφέρθηκαν σε επιμέρους θέματα που τέθηκαν στο πλαίσιο της Συνόδου και περιγράφονται στα πορίσματα που παραδόθηκαν στο υπ. Παιδείας, με κυρίαρχο την δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχουν περιέλθει πολλά πανεπιστήμια, λόγω της αδυναμίας κάλυψης του ενεργειακού κόστους.

«Ζητήσαμε την συμπληρωματική επιχορήγηση των πανεπιστημίων αφού ειδικά για τα ιδρύματα που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, έχει σχεδόν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός τους και είναι αδύνατο να συνεχίσουν ομαλά τη λειτουργία τους», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, ενώ ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε, ότι αν δε δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, τα πανεπιστήμια θα μπουν σε καθεστώς μερικής λειτουργίας.

Οι χρηματοδοτήσεις

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση με την υπ. Παιδείας για τα ζητήματα των χρηματοδοτήσεων της έρευνας, εξαιτίας της κατάργησης για πρώτη φορά μετά το 1985 της εθνικής συμμετοχής στα ανταγωνιστικά προγράμματα και των προτεραιοτήτων που έχει θέσει το υπουργείο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Οι πόροι αυτοί είναι πολύ σημαντικοί, γιατί αποτελούσαν τη «γέφυρα» μεταξύ των ερευνητικών προγραμμάτων και διασφάλιζαν τη συνέχεια της ερευνητικής λειτουργίας των εργαστηρίων», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

Σκληρή κριτική για τις προτεραιότητες που έχει θέσει το υπ. Παιδείας στο Ταμείο Ανάκαμψης άσκησε ο κ. Γεωργάτος. «Παρά τις θριαμβολογίες της κας Κεραμέως, το κονδύλιο των 600 εκ. ευρώ για την έρευνα από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην πραγματικότητα είναι μόλις 60 εκ. για την ελεύθερη έρευνα. Η ΕΘΑΕ που δεν έχει καμία διαχειριστική επάρκεια, ούτε και είναι ο ρόλος της ερευνητικός, θα διαχειριστεί ένα ποσό 200 εκ ευρώ, επειδή ο πρόεδρός της έχει άριστες σχέσεις με την ηγεσία του υπουργείου. Στην ουσία, το Ταμείο Ανάκαμψης δε μας αφορά», ανέφερε ο κ. Γεωργάτος.

Ακαδημαϊκά ζητήματα

Για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη δε δόθηκε καμία απάντηση, αν και φαίνεται πως το σχέδιο άμεσης εφαρμογής αποφάσεων ή εισηγήσεων για συγχωνεύσεις ή κατάργηση τμημάτων, μετατίθεται χρονικά για μετά τις εκλογές. «Διατηρούμε το δικαίωμα ως αυτοδιοίκητοι οργανισμοί, να συζητήσουμε στην πορεία το θέμα», τόνισε ο κ. Αλμπάνης, ενώ αναλύθηκε εκ νέου η πρόσφατη κατάταξη των πανεπιστημίων που δημοσιεύθηκε στον αθηναϊκό Τύπο, με βάση τη μοριοδότηση της ΕΘΑΕ.

«Εκφράσαμε τον προβληματισμό μας για τα κριτήρια της μοριοδότησης της ΕΘΑΕ και η τελευταία μας εισήγηση ήταν να έχουν τη δυνατότητα τα πανεπιστήμια να αξιολογούνται ανά επιστημονικό πεδίο», τόνισε ο κ. Πασχόπουλος. «Τουλάχιστον, ο πρόεδρος της ΕΘΑΕ κ. Μήτκας αναγνώρισε στη Σύνοδο, ότι τα κριτήρια και οι δείκτες θα επανεξεταστούν, γιατί δημιουργούν πλαστά δεδομένα», πρόσθεσε ο κ. Αλμπάνης.

Η πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την αλλαγή στον αριθμό των εισακτέων ανά Τμήμα, ώστε να μειωθούν, όσο είναι εφικτό τα προβλήματα από την εφαρμογή της ΕΒΕ, θα εξεταστεί σε τεχνικό και υπηρεσιακό επίπεδο από το υπ. Παιδείας.

Φοιτητική μέριμνα

Τέλος, σε ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, ο αντιπρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ανακοίνωσε πως εντός του Ιουνίου, θα είναι έτοιμη η μελέτη για την αναβάθμιση της Φοιτητικής Εστίας στη Δομπόλη, ενώ κοινό ήταν το αίτημα που υποβλήθηκε στην ηγεσία του υπ. Παιδείας για τον διπλασιασμό του σιτηρεσίου, που αφορά στην καθημερινή σίτιση των φοιτητών που είναι 1,80 ευρώ τα τελευταία 14 χρόνια.   

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ