Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 04:48
Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μαΐου 2022
Επικαιρότητα

Ο κλιματικός νόμος θα διασφαλίσει τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα

Off

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής την Τρίτη, τοποθετήθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης. Προσκεκλημένος στη συνεδρίαση ήταν ο Michael N. Gerrard, Καθηγητής Κλιματικού Δικαίου, Δικαίου Περιβάλλοντος και Δικαίου Ενέργειας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Columbia και Διευθυντής του Κέντρου Sabin για το Δίκαιο της Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος μίλησε για την περιβαλλοντική και κλιματική νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Στην τοποθέτησή του, ο Σταύρος Καλογιάννης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, καταβάλλει μια σοβαρή προσπάθεια να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση, ως εναλλακτική και πιο φιλική μορφή ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ήδη τη λειτουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε πολλούς αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Προωθούνται, παράλληλα, η μείωση εκπομπών από κτίρια και εγκαταστάσεις, η ανακύκλωση.

Ο νέος κλιματικός νόμος, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όπως είναι η απολιγνιτοποίηση και η ενεργειακή αποδοτικότητα, θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα. Δύο ακόμα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν και στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Gerrard είναι μια ενδεχόμενη εφαρμογή του φόρου άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο και τα αποτελέσματά της, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα συζητηθεί, λόγω των διαφορετικών απόψεων που έχει η κάθε χώρα, όπως και η γεωλογική αποθήκευση άνθρακα (CCS), θέμα που έχει συζητηθεί στα Συμβούλια Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, είναι επιβεβλημένο η Κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία ουσιαστικής απλοποίησης και ορθολογικοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης».

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου