Πολιτικό Ρεπορτάζ

Σε διαφορετικό κλίμα οι νέες εκλογές

Off

Σε τίποτε δεν θύμιζε το κλίμα της Κυριακής, το αντίστοιχο κλίμα το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Το διάστημα των οκτώ μηνών από τότε με την επτάμηνη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και τον προεκλογικό μήνα, φαντάζει ως ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για τον πολιτικό χρόνο, που έχει συμπεριλάβει δύο εκλογικές αναμετρήσεις και τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.
Τα εκλογικά κέντρα και τα γραφεία των κομμάτων είχαν λιγότερο κόσμο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, όπως επίσης και το κλίμα στα γραφεία των νικητών ήταν λιγότερο ενθουσιώδες.
Παρόλα αυτά, αρκετός ήταν ο κόσμος που βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με απόλυτη προσοχή και προσήλωση παρακολούθησαν τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του κόμματος την ομιλία του Αλ. Τσίπρα. Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε λίγο μετά τις 11 το βράδυ και αντιπροσωπεία των ΑΝΕΛ Ιωαννίνων, ακολουθώντας την ίδια τακτική που ακολούθησε και ο Π. Καμμένος που ανέβηκε μάλιστα στο βήμα μαζί με τον Αλ. Τσίπρα στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ!
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς, Γ. Στέφος και Μερ. Τζούφη στις πρώτες τους δηλώσεις έκαναν λόγο για μία τεράστια και ιστορικής σημασίας νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί και απάντηση σε όσους υποστήριζαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει μεγάλος μέρος και της εκλογικής του δύναμης και της πολιτικής του αξιοπιστίας.
«Το αποτέλεσμα δίνει δύναμη και κουράγιο σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που ελπίζουν σε μία διαφορετική πολιτική», τόνισε ο κ. Μαντάς ενώ ο Γ. Στέφος είπε πως το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα.
Για ήττα των δημοσκόπων έκανε λόγο μεταξύ άλλων η Μερ. Τζούφη.
Ο συντονιστής της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Βενέτης τόνισε, ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι η συγκρότηση μίας ισχυρής κυβέρνησης τετραετίας.

Προβληματισμός στη Ν.Δ
Περίσσεψε ο προβληματισμός στα στελέχη της Ν.Δ σε τοπικό επίπεδο αφού το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα.
Η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της Ν.Δ Μαρία Κεφάλα στα δηλώσεις της λίγο μετά τις 9 το βράδυ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αξιολογήσει με σοβαρότητα το αποτέλεσμα των εκλογών, προσθέτοντας, ότι η χώρα έχει ανάγκη μία κυβέρνηση μακράς πνοής.
Ο Στ. Καλογιάννης από την πλευρά του παραδέχθηκε, ότι πρόκειται για μία ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το εύρος της οποίας δεν ήταν αναμενόμενο.
«Το βάρος που ανέλαβε η Ν.Δ τα προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκε πως είναι πολύ μεγάλο και ακόμη οι συμπολίτες μας το χρεώνουν στη Ν.Δ. Παρά τα απίστευτα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν πήραν μέτρα που πλήττουν άμεσα το λαό, κάτι που θα γίνει αμέσως τώρα», τόνισε ο κ. Καλογιάννης.

Ικανοποίηση 
στη Δημ. Συμπαράταξη
Ο στόχος της ανάδειξης σε τρίτη δύναμη στις εκλογές δεν επιτεύχθηκε για τη Δημ. Συμπαράταξη, όμως η άνοδος των ποσοστών σε σχέση με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο καλλιέργησαν προσδοκίες και ελπίδες για τη συνέχεια. Ο γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Στεφ. Ζούμπας τόνισε πως τα προβλήματα για τη χώρα αρχίζουν από την επομένη των εκλογών και από αυτά, όπως είπε, «δεν πρέπει κανείς να δραπετεύσει».

ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Ποτάμι
Ικανοποίηση επικράτησε και στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης των ΑΝΕΛ, για την άνετη είσοδο του κόμματος στη Βουλή, παρά τις προβλέψεις και εκτιμήσεις των δημοσκόπων. Η Ελπινίκη Μπάρκα υπεύθυνη του Συντονιστικού των Ιωαννίνων τόνισε χαριτολογώντας, πως «οι καφετζούδες κάνουν καλύτερες προβλέψεις από τους δημοσκόπους».
Το ΚΚΕ ενίσχυσε κατά τι τα ποσοστά του με την Όλυ Τσουμάνη να εκφράζει την ικανοποίησή της γι’ αυτό, παράλληλα όμως να αναφέρεται και στις ευθύνες των άλλων κομμάτων για την ενίσχυση των ποσοστών της Χ.Α.
Τέλος, έντονος ήταν ο προβληματισμός στο Ποτάμι, που είδε τα ποσοστά του να μειώνονται πανελλαδικά με τον Δημ. Πάνου να τονίζει, ότι μόνο το Ποτάμι πλήρωσε το τίμημα της ψήφισης του τρίτου μνημονίου.   

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου