Επικαιρότητα

Στο προσκήνιο ο Αμβρακικός και η προστασία του

Off

Συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, πραγματοποίησε χθες ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Είχε προηγηθεί πρόσκληση του δημάρχου ύστερα από συνάντησή του με τον υφυπουργό στην Αθήνα, με σκοπό να προωθηθούν θέματα της Άρτας που άπτονται των αρμοδιοτήτων του κ. Αμυρά, αλλά και να αξιοποιηθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό χρηματοδοτικά εργαλεία στον τομέα του περιβάλλοντος.

Εκτενής ήταν η συζήτηση για τον Αμβρακικό Κόλπο, τις παρεμβάσεις που απαιτούνται τόσο για την προστασία και την αναβάθμιση του ευαίσθητου και σπάνιας ομορφιάς οικοσυστήματος του, όσο και για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής. Ο δήμαρχος ζήτησε από τον υφυπουργό την χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος για τον Αμβρακικό Κόλπο, καθώς και την συνδρομή του για την δημιουργία στην Κορωνησία ενός Ψηφιακού Μουσείου για τον Αμβρακικό Κόλπο. Συζήτηση έγινε και για την επίσπευση της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την οριοθέτηση και αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Αράχθου.

H αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου

Αναφερόμενος στην Λίμνη Πουρναρίου ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε την ανάγκη της ήπιας τουριστικής αξιοποίησης της Λίμνης, μιας και απετράπη η εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού, δημιουργώντας ένα περιμετρικό παραλίμνιο δρόμο, ποδηλατόδρομο, μονοπάτια στα όρια όλων των Δήμων του Νομού μας, κ.α. Όσον αφορά την δημιουργία μονοπατιών ο υφυπουργός ενημέρωσε πως περίπου σε ένα μήνα ανοίγει πρόσκληση στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου οι Δήμοι να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την δημιουργία μονοπατιών, με τους δημάρχους να υποδέχονται την είδηση αυτή με ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

Για τους δασικούς χάρτες

και τις ΑΠΕ

Ο κ. Τσιρογιάννης έθεσε και το θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των δασικών χαρτών, της επιστροφής του 3% στις τοπικής κοινωνίες από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σχετικά με την προστασία του περαστικού δάσους της Άρτας, ο δήμαρχος ενημέρωσε τον υφυπουργό πως για την προστασία του δάσους χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση με καθαρισμούς, φύλαξη, αντιπυρικές ζώνες, δίκτυο υδατοδεξαμενών και υδροστομίων, ένα αίτημα το οποίο βρήκε απόλυτα θετικό τον Υφυπουργό.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, ο βουλευτής Καρδίτσας και πρώην δήμαρχος Μουζακίου, Γιώργος Κουτσός, ενώ καλέστηκαν  και συμμετείχαν οι Νόμιμοι εκπρόσωποι των Δήμων που «βρέχονται» από τον Αμβρακικό Κόλπο και συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, ενώ ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, και η δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφεραν να παραστούν. Επιπλέον  στην συνάντηση παρευρέθησαν οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Κοτσαρίνης και  Παντελής Κωλέτσος,  ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρταίων Αντώνης Καραμπίνας, στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Άρτας και εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για την αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου & της Παραλίμνιας Ζώνης.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ