Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 11:49
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιουνίου 2022
Επικαιρότητα

Καταργείται η δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου

Off

«Το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου», ήταν το θέμα της ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενόψει της ψήφισης του νέου Νόμου – πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έχει ήδη ξεσηκώσει σάλο αντιδράσεων.

Η συζήτηση αποτέλεσε την ευκαιρία για όσους εκφράζουν την αντίθεσή τους στις προβλέψεις του νέου Νόμου είτε από τα μέλη ΔΕΠ είτε από τους εκπροσώπους των φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων είτε ακόμη και από την τοπική αυτοδιοίκηση, να επιχειρηματολογήσουν ενάντια στην πολιτική της Κυβέρνησης στα θέματα της Παιδείας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου κ. Γαρούφης, αλλά και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντ. Αλμπάνης αναφέρθηκαν στο περιχεόμενο του νέου Νόμου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ότι πρόκειται για μία ευθεία επίθεση σε κεκτημένα δικαιώματα της ελληνικής κοινωνίας για δεκαετίας, τα οποία αμφισβητούνται, για να καταργηθούν. «Είναι η πρώτη φορά πάντως, που τέσσερα πανεπιστήμια της χώρας, το ΑΠΘ, το ΕΚΠΑ, το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Αιγίου συντάσσονται με ένα νομοσχέδιο που καταργεί το αυτοδιοίκητο και τη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων και προβλέπει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που δεν εφαρμόζεται, ούτε στη Μεγ. Βρετανία. Ζητάμε να επανέλθει η δημοκρατική διαδικασία εκλογής του πρύτανη, των αντιπρυτάνεων και κυρίως των Κοσμητόρων. Επίσης, αν περάσει ως έχει ο Νόμος, ο επιχειρηματίας θα είναι εδώ και θα καθορίζει ποια έρευνα θα χρηματοδοτείται και με ποιους όρους επιχειρηματικότητας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλμπάνης.

Νωρίτερα, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Στεφ. Σίντος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων – Νηπιαγωγών Κων. Παργανάς, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γ. Ζάψας και πολλοί εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και παρατάξεων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου