Επικαιρότητα

Ψηφιοποιούνται οι ΔΕΥΑ με πρόγραμμα 50 εκατ.

Off

Για το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας μίλησαν στη Βουλή, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος.

Μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα το οποίο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 50 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά και τις 125 ΔΕΥΑ της χώρας, καθώς επίσης και σε εκείνους τους Δήμους όπου η διαδικασία και οι υπηρεσίες της ύδρευσης είναι εντός του Δήμου.

Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση των σχετικών υπηρεσιών, ο περιορισμός της σπατάλης νερού και η ενίσχυση της ασφάλειας των συστημάτων. Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Στη διαβούλευση συμμετέχουν τόσο η ΚΕΔΕ, όσο και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, με στόχο τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης:  «Το ποσό το οποίο υπολογίζουμε – το πρόγραμμα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, μέσα σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε ετοιμάσει τα σχετικά δελτία – υπολογίζουμε ότι θα είναι γύρω στα 50 εκατ. ευρώ και θα δούμε εάν αυτό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Αφορά τις 125 ΔΕΥΑ συν κάποιους λίγους Δήμους όπου η διαδικασία και οι υπηρεσίες της ύδρευσης είναι εντός του Δήμου. Στόχος είναι να ψηφιοποιηθούν, να περάσουν στην επόμενη εποχή, να μην υπάρχει σπατάλη νερού, να υπάρχει μέτρηση στα πάντα, να υπάρχουν πύλες μέσω των οποίων να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για όλα όσα τους αφορούν, να υπάρχει ασφάλεια, να υπάρχει εξοπλισμός, σένσορες.

Και, βέβαια, στο τέλος της ημέρας  αυτό που θέλουμε να κάνουμε λέγεται γενικά στη Πληροφορική “Internet of Things”, έχει να κάνει με το διαδίκτυο των πραγμάτων, δηλαδή το να μπορείς μέσα από σένσορες να δημιουργήσεις συστήματα για να αξιοποιήσεις καλύτερα τους πόρους τους οποίους θέλεις να μετρήσεις και να διαχειριστείς. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε πραγματικά να ενδυναμώσουμε την Αυτοδιοίκηση, να μπορέσουμε μέσω της τεχνολογίας να δημιουργήσουμε καλύτερες κρατικές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα: εξυπηρέτηση, ασφάλεια, κοινωνική πρόνοια και βέβαια μέριμνα για το πώς κάθε ευρώ ξοδεύεται με βέλτιστο τρόπο.

Εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα αυτό το οποίο επίσης θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τις ΔΕΥΑ, με τη ΚΕΔΕ – σε συνεργασία δηλαδή με τους ενδιαφερόμενους, γιατί θα σχεδιαστεί για εκείνους, με εκείνους – θα παίξει επίσης καταλυτικό ρόλο για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά ως χώρα, για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά και ως Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ