Τελευταία Νέα

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 12:26
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Αυγούστου 2022
Επικαιρότητα

Ολοκληρωτική η καταστροφή από τις επιδρομές αγριόχοιρων

Off

Την άμεση έναρξη της περιόδου άσκησης θήρας για τον αγριόχοιρο, την επικήρυξη του αγριόχοιρου και την αποζημίωση των παραγωγών για τις ζημιές στα καλλιέργειες ζητά ο ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας με επιστολή που απέστειλε στον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, την οποία κοινοποιεί και στους βουλευτές των κομμάτων.

Οι επιδρομές των αγριόχοιρων δεν είναι καινούργιο φαινόμενο πλην όμως όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι καταστροφές είναι μεγάλης έκτασης στις καλλιέργειες καλαμποκιού. Στην επιστολή τονίζεται, ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι για την αντιμετώπιση της μάστιγας «…που μάλλον θα αφήσει νηστικά τα πρόβατά τους τον ερχόμενο χειμώνα αφού το καλαμπόκι αποτελεί τη βασική διατροφή των ζώων τους.

Αλλά και οι χερσαίες και άγονες εκτάσεις (ράχες, βοσκότοποι) έχουν στην κυριολεξία ανασκαφεί από τα τετράποδα αυτά και έχουν εξαφανιστεί ή τείνουν να εξαφανιστούν βασικά είδη της εγχώριας χλωρίδας, της οποίας τρώνε τους υπόγειους βλαστούς, αλλοιώνοντας τελείως το οικοσύστημα. Ο μεγάλος αριθμός γουρουνιών έχουν αλλοιώσει και την πανίδα της περιοχής καθώς υπερισχύουν κατά πολύ έναντι άλλων αγρίων ζώων», τονίζεται στη συνέχεια της επιστολής.

Ακόμη γίνεται αναφορά στον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων για τους ανυποψίαστους οδηγούς, που διασχίζουν κάθετα και ορμητικά τόσο τους κεντρικούς δρόμους, όσο και τους αγροτικούς παράδρομους τις νυχτερινές κυρίως ώρες.

«Κατόπιν αυτών απευθύνουμε έκκληση προς κάθε αρμόδιο φορέα προκειμένου να λάβουν γνώση του θέματος αυτού και κάποια μέτρα όπως: α) να δοθεί η άδεια να ξεκινήσει άμεσα η κυνηγετική περίοδος β) να επικηρυχτούν τα αγριογούρουνα και γ) να υπάρξει άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στην παραγωγή και να ενταχτούν τα αγριογούρουνα στα άγρια ζώα όπως η αρκούδα και ο λύκος.

Κάποτε πρέπει να απαλλαγούμε από την πληγή αυτή διαφορετικά οι καλλιέργειες θα είναι πλέον ασύμφορες και οι αγρότες κτηνοτρόφοι της περιοχής θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους», καταλήγει η επιστολή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ