Επικαιρότητα

Ευρεία η χρήση των αντιικών φαρμάκων στο τρέχον κύμα

Off

Τουλάχιστον 28.500 ασθενείς με COVID-19 στη χώρα μας έχουν λάβει θεραπεία στο σπίτι τους με αντιιικά φάρμακα από τα τέλη Μαρτίου –όταν και προστέθηκε στο οπλοστάσιο έναντι της νόσου το paxlovid– έως και σήμερα.

Περισσότερα από τα μισά αντιιικά (17.000) έχουν χορηγηθεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα, δηλαδή σε μια περίοδο κατά την οποία κορυφώθηκε το τρέχον επιδημικό κύμα. Σε καθημερινή βάση εγκρίνονται περίπου 400-500 αιτήσεις για χορήγηση των φαρμάκων, τα οποία είτε αποστέλλονται με κούριερ κατ’ οίκον είτε παραλαμβάνονται από τους ίδιους τους ασθενείς από φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, μια διαδικασία που εφαρμόζεται συστηματικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η αντιιική θεραπεία είναι το ένα από τα δύο βασικά όπλα των επιστημόνων έναντι της COVID-19. Το άλλο είναι τα εμβόλια και, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από τον Οκτώβριο και μετά εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμα τα επικαιροποιημένα εμβόλια που παρέχουν προστασία έναντι μόλυνσης και για την παραλλαγή «Όμικρον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα έρθουν σε δύο φάσεις. Αρχικά αναμένεται να είναι διαθέσιμο αυτό που προστατεύει έναντι των πρώτων παραλλαγών «Όμικρον» και για τον οποίο ήδη οι παρασκευάστριες εταιρείες έχουν καταθέσει φακέλους προς έγκριση κυκλοφορίας στις ρυθμιστικές αρχές, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν τα εμβόλια έναντι των παραλλαγών «Όμικρον ΒΑ.4» και «Όμικρον ΒΑ.5».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», εντός των ημερών θα φθάσουν στη χώρα μας 3.000 δόσεις των εμβολίων κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, από την κεντρική προμήθεια της Ε.Ε. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών –είναι προγραμματισμένη για τις 23 Αυγούστου–, τα μέλη της οποίας θα εισηγηθούν το πότε αυτά θα χορηγούνται. Σημειώνεται ότι έως και χθες είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 48 περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων.

Όσον αφορά τα αντιιικά φάρμακα, πρόσβαση σε αυτά έχουν σήμερα μόνο Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που έχουν ΑΜΚΑ. Στο ζήτημα αυτό αναφέρεται και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε επιστολή που απέστειλε στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, όπου ζητεί να υπάρξει μέριμνα και για επισκέπτες της χώρας. Όπως επισημαίνει στην επιστολή, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από ιατρούς-μέλη μας τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω υψηλής τουριστικής εποχής, είναι φυσικό να ασθενήσουν από COVID-19 και επισκέπτες, μερικοί εκ των οποίων πληρούν τα κριτήρια χορηγήσεως του αντιιικού φαρμάκου paxlovid. Επειδή όμως ως αλλοδαποί δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, δεν μπορούν να προμηθευθούν το φάρμακο ούτε και επί πληρωμή. Παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του ζητήματος ως εκ του επείγοντος χαρακτήρα του για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

 

Χωρίς ΚΟ.ΜΥ τον Δεκαπενταύγουστο

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, τη Δευτέρα τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ δεν θα λειτουργήσουν ούτε στην Περιφέρεια, ούτε και στα δύο νοσοκομεία της πόλης. Από την Τρίτη 16 Αυγούστου τα κλιμάκια σε όλα τα σημεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ