Εκδηλώσεις

«Αποκαλυπτήρια» για το «Σενίκο» του Βασίλη Πετρόπουλου

Off

Το «Σενίκο», το βιβλίο του εκπαιδευτικού Βασίλη Πετρόπουλου, παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία του Σενίκου, παρουσία δεκάδων κατοίκων του χωριού και όχι μόνο, καθώς το «παρών» έδωσαν και κάτοικοι και καταγόμενοι από τα γύρω χωριά της Ντουσκάρας.

Το βιβλίο του Βασίλη Πετρόπουλου πραγματεύεται την ιστορική διαδρομή του χωριού και της περιοχής, την καταγωγή και προέλευση των κατοίκων, τις μετακινήσεις του πληθυσμού κατά την Οθωμανική κυριαρχία και μέχρι τη μεταπολεμική Ελλάδα, και ακόμη πολύτιμα στοιχεία για τη διοικητική οργάνωση, την κοινωνική ζωή, όπως και πλήθος λαογραφικών και ηθογραφικών στοιχείων.

Το βιβλίο, όπως ανέφερε ο συγγραφέας αποτελεί έναν καρπό μίας πολυετούς έρευνας, που αποτέλεσε όμως για τον ίδιο μία ευκαιρία επιστροφής στις ρίζες, στα δύσκολα, αλλά όμορφα παιδικά χρόνια και στις αναμνήσεις τις δικές του, αλλά και των συγχωριανών που βρίσκονται στη ζωή και εκείνων, που άφησαν πολύτιμα στοιχεία μέσα από τις διηγήσεις τους και τα ανέκδοτα απομνημονεύματά τους.

Πολύτιμες πληροφορίες επίσης αντλήθηκαν από τα Μητρώα Αρρένων και Θηλέων αντίστοιχα, που έχουν διασωθεί και διατέθηκαν για το σκοπό της συγγραφής του βιβλίου από τις υπηρεσίες του δήμου Δωδώνης, που χρηματοδότησε την έκδοση του βιβλίου.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σενίκου,

για το βιβλίο μίλησαν εκτός από τον συγγραφέα, ο Θωμάς Μπάκας,

τ. αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Ανθή Λαμπίρη, τ. αντιδήμαρχος Πολιτιστικών του Δ. Σελλών και ο δημοσιογράφος, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος.

Χαιρετισμό απηύθυναν στην αρχή της εκδήλωσης η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου ο Γιάννης Νούσης και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Αποδήμων Σενίκου στην Αθήνα, Δημ. Δελλής.

Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, οι αντιπεριφερειάρχες Οδ. Πότσης και Αγνή Νάκου αντίστοιχα, οι πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Κων. Γάτσιος και Θαν. Μανταλόβας,ο πρώην περιφερ. σύμβουλος και αντιπεριφερειάρχης επί σειρά ετών Γ. Καραμπίνας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του δήμου Δωδώνης. Την εκδήλωση συντόνισε η Έφη Νούση, ενώ ενδιάμεσα από τις εισηγήσεις, η εκδήλωση επενδύθηκε μουσικά, με παραδοσιακή μουσική.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ