Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 08:51
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αυγούστου 2022
Επικαιρότητα

Ένα τριήμερο με υψηλές θερμοκρασίες

Off

Ένα τριήμερο με υψηλές θερμοκρασίες, είναι αυτό που ξεκινά σήμερα Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο και στην περιοχή μας, θα απέχει όμως αρκετά από το να χαρακτηριστεί ως καύσωνας.

Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα για την περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα όπως ανέφερε ο Καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας, σημειώνοντας πως δε θα πρέπει να επικρατεί πανικός, αλλά ούτε και οι πολίτες να μένουν στην ενημέρωση από αμφίβολης ποιότητας και εγκυρότητας ιστοσελίδες ή ιστολόγια.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας, ο υδράργυρος θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή από σήμερα, ως προς τη μέγιστη τιμή του, που θα φτάσει στους 35 βαθμούς το μεσημέρι, ενώ μικρή άνοδο θα σημειώσει και η ελάχιστη θερμοκρασία τις πρωινές ώρες που θα φτάσει στους 19 βαθμούς.

Την Παρασκευή όμως και το Σάββατο, η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 37 βαθμούς στο κέντρο των Ιωαννίνων, και οι δύο αυτές ημέρες θα είναι οι πιο ζεστές του τριημέρου. Σταδιακά όμως από την Κυριακή, ο υδράργυρος επιστρέφει σε πιο ήπιες θερμοκρασίες ενώ από τη Δευτέρα θα αρχίσει και πάλι μία περίοδος νεφώσεων, βροχοπτώσεων και πτώσης της θερμοκρασίας που δε θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς.

«Δε μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για καύσωνα σε καμία περίπτωση, αλλά για μία άνοδο της θερμοκρασίας για τρεις ημέρες σε επίπεδα που τουλάχιστον για την περιοχή μας δε χαρακτηρίζονται πρωτόγνωρα», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

Η ξηρασία

Σε μία περίοδο πάντως, που η Ευρώπη υποφέρει από την ανομβρία και την ξηρασία, η εικόνα στην Ελλάδα είναι μάλλον ικανοποιητική, αν και ο κ. Μπαρτζώκας τόνισε, ότι χρειάζεται προσοχή, γιατί στη Δυτ. Ελλάδα που είναι μία περιοχή με μεγάλο απόθεμα υδάτινου δυναμικού, ίσως δε φαίνονται αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες περιοχές της χώρας στην Κεντρική ή τη νησιωτική Ελλάδα.

Με την ιδιότητα τέλος του προέδρου της ΔΕΥΑΙ, ο κ. Μπαρτζώκας τόνισε, ότι το φετινό καλοκαίρι είναι με λιγότερα προβλήματα υδροδότησης από τα προηγούμενα, προσθέτοντας ωστόσο πως τα μεγαλύτερα προβλήματα στο λεκανοπέδιο παρατηρούνται στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν και επιστρέφει μεγάλος αριθμός από τις διακοπές του και ο υδροφόρος ορίζοντας έχει πέσει αρκετά χαμηλά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ