Επικαιρότητα

Ένα αντάμωμα- προσκύνημα στην Παναγία τη Βελλαΐτισσα

Off

Το καθιερωμένο ετήσιο αντάμωμα – προσκύνημα στην Παναγία τη Βελλαΐτισσα πραγματοποίησαν και φέτος οι Απόφοιτοι του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς.

Στον ίδιο χώρο οι Απόφοιτοι του 1972 πραγματοποίησαν το δικό τους αντάμωμα, με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποφοίτησή τους.

Το αντάμωμα άρχισε με Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία, στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό της Μονής, μετά την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό στο Καθολικό της, που είχε ως συνέπεια, για μία πενταετία και πλέον, ο Ναός να παραμείνει κλειστός. Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους εκλιπόντες καθηγητές και σπουδαστές. Οι πρόεδροι των Ενώσεων Αποφοίτων Βελλαϊτών Ιωαννίνων και Αθηνών αντίστοιχα Δημ. Φλώρος και Κλέανδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκαν στη σημασία του ετήσιου ανταμώματος για τους απανταχού Βελλαϊτες, έστω κι αν η συμμετοχή τα τελευταία χρόνια, λόγω και της πανδημίας έχει μειωθεί δραματικά.

 

Ένα βιβλίο για τη Βελλά

Το φετινό αντάμωμα όμως είχε και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και συμβολισμό, καθώς διανεμήθηκε δωρεάν το ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Τζέρπου, απόφοιτου της Βελλάς και διαπρεπούς νομικού με τίτλο «Στο φως του καντηλιού». Το μυθιστόρημα πραγματεύεται, όπως ανέφερε ο συγγραφέας σε δηλώσεις του, την αλήθεια που βίωσαν οι μαθητές της Σχολής τις προηγούμενες δεκαετίες, μία αλήθεια, που ίσως σε εκείνα τα χρόνια δεν την αντιλαμβάνονταν και οι ίδιοι σε όλες της, τις διαστάσεις. «Στην ηλικία των 14-20 ετών που ήμασταν εδώ, ίσως δεν τη βλέπαμε κι εμείς, δεν ξέραμε εάν υπήρχε. Μας έχει σημαδέψει όμως, μας έχει σηματοδοτήσει τη ζωή μας. Μπορεί κάποιες φορές αυτό να γινόταν μονόπατα, όμως αυτό ήταν, αυτό μας στήριξε και μας βοήθησε να ορθοποδήσουμε και να βρούμε το δρόμο μας, προχωρώντας και πέρα από τη Σχολή. Η αφορμή για το βιβλίο ήταν η απόφαση της Πολιτείας να κλείσει τη Σχολή. Το είδαμε σαν ένα μνημόσυνο και σε ένα μνημόσυνο δε λες άσχημα πράγματα, που μπορεί κι αυτά να υπάρχουν, αλλά λες μόνο τα καλά», ανέφερε ο κ. Τζέρπος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ