Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 01:17
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Σεπτεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

5.084 ασθενείς με covid μέσα στο 8μηνο

Off

Το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των ασθενών με covid που έφτασε στα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ από την έναρξη της πανδημίας, χρειάστηκε να απευθυνθεί στο Τμήμα το πρώτο οκτάμηνο του 2022.

Αυτό αποτελεί και απόδειξη της εκτεταμένης διασποράς του ιού και στην περιοχή καθόλη τη διάρκεια του έτους, σε συνδυασμό φυσικά με την χαλάρωση των μέτρων από τον Μάιο και έπειτα, όπου και καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, με τους αναλυτές να εκτιμούν, ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού συναντήθηκε με τον κορωνοϊό σχεδόν το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του ΠΓΝΙ, σύμφωνα με τα οποία από την αρχή της πανδημίας επισκέφθηκαν τα ΤΕΠ covid 15.040 ασθενείς, εκ των οποίων οι 5.084 από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Παρόλα αυτά, και στο ΠΓΝΙ, δεν παρατηρήθηκε μεγάλη πίεση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και συνακόλουθα της αναμενόμενης αύξησης των ασθενών, που χρειάστηκαν νοσηλεία, με την κατάσταση σήμερα, σύμφωνα με τον διοικητή Νίκο Κατσακιώρη, να αποκτά χαρακτηριστικά κανονικότητας. Το μεσημέρι της Τρίτης νοσηλεύονταν στο ΠΓΝΙ 15 ασθενείς στη ΜΕΛ και έξι ασθενείς στη ΜΕΘ covid ενώ αντίστοιχα το νοσοκομείο έχει επανέλθει στο πλήρες εύρος εκτέλεσης όλων των υπόλοιπων δραστηριοτήτων.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και το τέλος Αυγούστου νοσηλεύθηκαν συνολικά στο ΠΓΝΙ, στις ΜΕΛ, τη ΜΕΘ και στη ΜΕΛ Παίδων 2.300 ασθενείς.

Επίσης, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και το τέλος Αυγούστου, έγιναν 190.000 μοριακοί έλεγχοι (PCR) στο εργαστήριο με προϊσταμένη την κα Γκαρτζονίκα, ενώ στο εμβολιαστικό κέντρο του [ΠΓΝΙ έχουν γίνει 120.000 εμβολιασμοί.

«Έχουμε επιστρέψει σε μία συνθήκη κανονικότητας, αφού δεν υπήρξε ευτυχώς, η μεγάλη πίεση στο νοσοκομείο το καλοκαίρι, σε σχέση τουλάχιστον με τον αριθμό των κρουσμάτων που είχαμε στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Κατσακιώρης.

Η πληρότητα στο νοσοκομείο είναι ιδιαίτερα υψηλή, αγγίζοντας σχεδόν το 65% επί του συνόλου των 845 κλινών, με τη μέση διάρκεια νοσηλείας να είναι 2,5 ημέρες, κάτι που ανταποκρίνεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επιστροφή σε πλήρη

δραστηριότητα

Η επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας και πλήρους δραστηριότητας αποτυπώνεται στα στατιστικά του πρώτου οκταμήνου, όπου έχουν γίνει μέχρι τις 31 Αυγούστου 6.755 χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ ο αριθμός των νοσηλευθέντων φτάνει τις 57.831 ασθενείς.

Στο ίδιο διάστημα έγιναν:

2.721.520 εργαστηριακές εξετάσεις

119.525 απεικονιστικές εξετάσεις εκ των οποίων 27.048 αξονικές τομογραφίες

12.551 εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής

90.497 ασθενείς προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία εκ των οποίων οι 8975 στα εξωτερικά της Ογκολογικής Κλινικής

Η κίνηση τέλος στα ΤΕΠ το πρώτο οκτάμηνο του έτους αποτυπώθηκε σε 42.260 ασθενείς εκ των οποίων οι 5.084 απευθύνθηκαν στα ΤΕΠ covid.

Προσλήψεις 58 νοσηλευτών

Με βάση την κατανομή από το υπουργείο Υγείας, που «έβγαλε στον αέρα» την προκήρυξη για την κάλυψη κενών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, το ΠΓΝΙ θα προσλάβει συνολικά 58 μόνιμους νοσηλευτές εκ των οποίων 8 θα είναι ΠΕ, 41 ΤΕ και 9 ΔΕ, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων.

 

Η απάντηση για τη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης

Τέλος, ο κ. Κατσακιώρης τοποθετήθηκε και για το ζήτημα που προέκυψε μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του ΠΓΝΙ με την ΕΠΡΟΨΥΗ για την Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Είναι μία συμφωνία ωφέλιμη για το νοσοκομείο και για τους πολίτες.  Η Μονάδα του ΠΓΝΙ δε θα αναστείλει καμία λειτουργία της, ενώ οι ιατρικές υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτες. Επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας θα είναι ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής κ. Υφαντής, με τις δύο μονάδες να συλλειτουργούν και με προσδοκία ότι θα προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς τους συμπολίτες», κατέληξε ο κ. Κατσακιώρης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ