Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 10:47
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Προβληματισμοί για τη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Άρτας

Off

Επιτακτική ήταν και παραμένει η αναγκαιότητα για την εκπόνηση μίας ολοκληρωμένης μελέτης που θα κατατείνει στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Άρτας με την οριοθέτηση του Αράχθου, η διαδικασία όμως που ακολουθείται από το υπ. Υποδομών και κυρίως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, παρουσιάζει πολλά κενά και ελλείψεις.

Παρότι η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί της ΜΠΕ κατά πλειοψηφία και θέτοντας συγκεκριμένους όρους, φάνηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης και από τις τοποθετήσεις και αυτοδιοικητικών από την ΠΕ Άρτας, ότι από τη μελέτη απουσιάζουν ή δε λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν βασικές παράμετροι, οι οποίες όμως μπορούν να επηρεάσουν ή και να καθορίσουν ακόμη το ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων στον κάμπο της Άρτας, όπως έγινε το 2015.

Ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, η δήμαρχος Νικ. Σκουφά, Ροζ. Βαβέτση, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Β. Ψαθάς, εκπρόσωπος του ΓΕΩ ΤΕΕ Ηπείρου και περιφ. σύμβουλοι επέμειναν στο ότι η μελέτη χρήζει πολλών βελτιώσεων.

Ο Αλ. Καχριμάνης υπογράμμισε την αναγκαιότητα να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για την ουσιαστική και οριστική αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.  «Οι προβληματισμοί υπάρχουν. Πρέπει όλα αυτά να τεθούν, γιατί το υπουργείο δεν τα εξετάζει. Η μελέτη πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Πρέπει να υπάρχει παράπλευρο δίκτυο, για τους παραγωγούς και τους κατοίκους της περιοχής. Δεν υπάρχουν αναχώματα και πρέπει να υπάρχει μέριμνα. Δεν πρέπει να υπάρχουν “κολοβές” μελέτες», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τους όρους που θέτει το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, θα πρέπει να εξετασθεί στα πλαίσια της ορθολογικής λήψης αποφάσεων και η εναλλακτική λύση της απομείωσης του υδρογραφήματος πλημμύρας εισόδου μέσω ρυθμισμένης λειτουργίας των υπερχειλιστών των φραγμάτων ΠΟΥΡΝΑΡΙ Ι και ΙΙ και πρόβλεψη αποθηκευτικού όγκου των ταμιευτήρων για την μερική του πλημμυρικού κύματος και την εν συνεχεία ρυθμισμένη εκροή.

Το δεύτερο έργο, για το οποίο επίσης υπήρξε θετική γνωμοδότηση είναι  τα πρόσθετα/ συμπληρωματικά υδραυλικά/αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις στο υποτμήμα Χ.Θ. 145+ 500 – Χ.Θ. 179+200» (ρέματα Αμμοτόπου, Κλεισούρας και τάφρος Τερόβου), Δήμος Αρταίων, Π.Ε. Άρτας/ Δήμος Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας/ Δήμος Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ