Επικαιρότητα

Συνεργασία για τον Αώο και την προστασία της Φύσης

Off

Η δυνατότητα ο Αώος να μετατραπεί σε ένα διασυνοριακό εγχείρημα προστασίας της άγριας φύσης έρχεται στην επικαιρότητα.

Η πρόταση, συγκεκριμένα, για τη δημιουργία του «Διασυνοριακού Πάρκου Άγριου Ποταμού Αώου», παρουσιάστηκε σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια από την  IUCN, εταίρο του προγράμματος «Saving Europe’s last free flowing river Vjosa- Aoos».

Για τη δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου, η IUCN, που πραγματοποίησε τις έρευνες και συντονίζει την πρωτοβουλία,  προτείνει την επέκταση της προστατευόμενης περιοχής του Αώου και των παραποτάμων του από την Κόνιτσα μέχρι τα σύνορα Ελλάδος- Αλβανίας.

Αποκλειστικός στόχος, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, είναι ο ποταμός Αώος να παραμείνει ένας «άγριος ποταμός» με ελεύθερη ροή σε όλο το μήκος του, που ανέρχεται σε 270 χιλιόμετρα σε ελληνικό και αλβανικό έδαφος.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία προέδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Κων. Σιαράβας και συμμετείχαν  εκπρόσωποι της Δασικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Ήπειρος» και της ΑΜΚΕ «Πίνδος Περιβαλλοντική» έγινε παρουσίαση και των Μελετών Χρήσεων Γης και Οικονομικής Ανάλυσης.

Μετά την παρουσίαση στοιχείων των μελετών έγινε ένας διάλογος και κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις. Ο κ. Σιαράβας, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου στηρίζει σε απόλυτο βαθμό την προστασία και ανάδειξη της περιοχής του Αώου και ότι στο πλαίσιο αυτό θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, και η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού στην πόλη της Κόνιτσας.

Τόνισε επίσης ότι το εγχείρημα θα έχει επιτυχία, εφόσον το αγκαλιάσουν όσοι κατοικούν ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή που διασχίζει ο Αώος. «Θα πρέπει, σημείωσε, να γίνει οριοθέτηση της κοίτης του, όπως και των παραποτάμων του Βοϊδομάτη και Σαραντάπορου, να προβλεφθούν οι παρεμβάσεις μικρής κλίμακας για καθαρισμούς σε επικίνδυνα σημεία για πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων κυρίως σε καλλιέργειες και να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες, που σήμερα λειτουργούν και είναι αναπόσπαστα  τμήματα της ευρύτερης περιοχής, χωρίς να επιβαρύνουν τον ποταμό».

Οι προτάσεις που έγιναν θα τεθούν προς αξιολόγηση για την επόμενη συνάντηση που θα γίνει επί ελληνικού εδάφους με τη συμμετοχή και των συμβαλλόμενων εταίρων από την Αλβανία.

«Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία, χρειάζεται πολλή υπομονή και συνεχή συνεργασία με τις όμορες περιοχές της Αλβανίας, ώστε να πετύχουμε τον κεντρικό στόχο που είναι η δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου, το οποίο μπορεί να  είναι συνέχεια του Εθνικού Πάρκου Βίκου- Αώου.  Θα συμβάλλει στην προστασία της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας και θα ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη σε περιοχές, όπως η ακριτική Κόνιτσα», δήλωσε ο Κων. Σιαράβας ανακεφαλαιώνοντας τα συμπεράσματα της σύσκεψης.

 

Ανοιχτή εκδήλωση στην Κόνιτσα

Εκδήλωση για την προστασία του ποταμού Αώου έγινε και στην Κόνιτσα την Πέμπτη. Η Διεθνής Οργάνωση για τη διατήρηση της φύσης μαζί με τους προγραμματικούς εταίρους «Πίνδος Περιβαλλοντική» και MedINA, διοργάνωσαν ανοιχτή εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κόνιτσας σχετικά με την πρόταση για την προστασία της Φυσικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς του ποταμού Αώου, ενός από τους τελευταίους ποταμούς ελεύθερης ροής στην Ευρώπη.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου και η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία Σοφία Φιλιππίδου, την οποία δέχτηκε ο Δήμαρχος στο γραφείο του πριν από την εκδήλωση μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και την αναπληρώτρια Πρέσβη στα Τίρανα, όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος με την γείτονα χώρα.

Στην εκδήλωση έγινε επισκόπηση του έργου, των στόχων, των μελετών και της τρέχουσας κατάστασης και παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές τα βασικά αποτελέσματα των τεσσάρων μελετών για τον Αώο. Στο τέλος τέθηκαν ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες και ακολούθησε συντονισμένη συζήτηση.

Ο Δήμαρχος πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στην Πρέσβη, στον Γενικό Πρόξενο και σε όλους τους ομιλητές.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κόνιτσας, η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία Σοφία Φιλιππίδου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Δημήτριος Σαχαρίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γεώργιος Σουκουβέλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Σπανός, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτριος Χήρας, Νικόλαος Τσιαλιαμάνης και Αριστείδης Λαζογιάννης, ο Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ανδρέας Παπασπύρου, Βασίλης Σπανός, Κατερίνα Δημάρατου, Ελένη Νίνου, Μιχάλης Μιχαλόπουλος, Δήμητρα Λάκκα, Παναγιώτης Τσιγκούλης,  ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κόνιτσας Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης και Πρόεδροι άλλων Κοινοτήτων του Δήμου μας, εκπρόσωποι φορέων και τοπικών οργανώσεων και αρκετοί δημότες.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ