Τελευταία Νέα

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 02:40
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτωβρίου 2022
Επικαιρότητα

Η ιστορία του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης

Off

Ένα μοναδικό τεκμήριο για την πολεοδομική οργάνωση της πόλης των Ιωαννίνων από όταν άρχισε να γίνεται η συζήτηση για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, αποτελεί το βιβλίο του Γιαννιώτη αρχιτέκτονα – μηχανικού Θανάση Ζυγούρη, με τίτλο «Από τον Bernasconi στον Hebrard. “Γνωστοί” και άγνωστοι Πολεοδομικοί Χάρτες των Ιωαννίνων».

Το βιβλίο που εκδόθηκε με τη συνεργασία και την κάλυψη των εξόδων από τον Δ. Ιωαννιτών σε συνεργασία και με τη Δημόσια Ζωσιμαία Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων παρουσιάστηκε και επίσημα το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Το βιβλίο του κ. Ζυγούρη αποτελεί, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση από τους ομιλητές, ένα εξαιρετικό δείγμα για τον τρόπο που μπορεί και πρέπει να διασώζεται η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και ταυτόχρονα ένα μοναδικό αρχειακό υλικό, για την πολεοδομική οργάνωση της πόλης.

Μεταξύ των χαρτών και των σχεδίων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του κ. Ζυγούρη, είναι και το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης, από το 1915, με ενδιαφέροντα στοιχεία και παρατηρήσεις, ειδικά αν κάποιος αναλογιστεί και το πώς υλοποιήθηκε στην πράξη ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η ρυμοτομία των Ιωαννινων.

Την παρουσίαση του συγγραφέα έκανε ο Γεώργιος Σμύρης, αναπληρωτής καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής Ιωαννίνων, ενώ ακολούθησε παρέμβαση και από την ιστορικό – αρχειονόμο Μαρία Παππά, υπεύθυνη Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Ιωαννιτών.

Νωρίτερα, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Ιωάν. Τσίγκρος, που τόνισε, ότι με το βιβλίο αυτό ο κ. Ζυγούρης αφήνει ένα ανεξίτηλο στίγμα στην πόλη, μία σπουδαία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ακόμη, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου, Χρ. Παπαδόπουλος μετέφερε τον χαιρετισμό του κ. Ελισάφ, ενώ για το βιβλίο και τον Θαν. Ζυγούρη μίλησαν επίσης, ο δημ. σύμβουλος Θωμ. Γιωτίτσας, η προϊσταμένη της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης Βαϊα Οικονομίδου και ο πρώην δήμαρχος Φιλ. Φίλιος.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Αγόρης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ