Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 03:53
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Νοεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Πρόβλεψη για αναζήτηση ακινήτου από το Επιμελητήριο

Off

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στη συζήτηση για τον απολογισμό του 2022 και τον προϋπολογισμό του νέου έτους, η αγορά ακινήτου για τις ανάγκες του νέου Επιμελητηριακού μεγάρου των Ιωαννίνων, με προϋπολογισμό 1,7 εκ. ευρώ και επιπλέον ποσά

που αφορούν στις δαπάνες για την αμοιβή νομικών, μηχανικών, αλλά και ένα ποσό της τάξης των 25.000 ευρώ, για τις ανάγκες συντήρησης του νέου κτιρίου, το οποίο όμως σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Δημητρίου, δεν έχει ακόμη βρεθεί, αλλά θα προκύψει μέσα από διαδικασία προσφοράς και αξιολόγησης.

Το θέμα που αναδείχθηκε από τον προηγούμενο μήνα ως μείζον για το Επιμελητήριο είναι προφανές, ότι θα απασχολήσει την πορεία του φορέα το 2023, καθώς η απόφαση έγκρισης της αναζήτησης ακινήτου, δέχεται σφοδρά πυρά από την παράταξη «Ισχυρό Επιμελητήριο» και τον επικεφαλής της Γρηγ. Γκίκα.

Το ίδιο έγινε και στη συζήτηση της Δευτέρας, όταν ο κ. Γκίκας ζήτησε, αλλά όπως υποστηρίζει, δεν έλαβε απαντήσεις και εξηγήσεις για τα προβλεπόμενα ποσά, που αφορούν στις δαπάνες αγοράς του ακινήτου, εκφράζοντας μεταξύ άλλων την απορία, πώς είναι δυνατό να προϋπολογίζονται ποσά για τη συντήρηση ενός κτιρίου, που δεν έχει ακόμη βρεθεί και δεν έχει αγοραστεί, εάν αυτό φυσικά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Στον προϋπολογισμό του 2023 υπάρχει πρόβλεψη χρηματικού ποσού 9.000 ευρώ για συντήρηση του κτιρίου που σήμερα στεγάζεται το Επιμελητήριο. Στον ίδιο προϋπολογισμό όμως υπάρχει και πρόβλεψη ύψους 25.000 ευρώ για «συντήρηση» του κτιρίου που επιθυμεί να αγοράσει η διοίκηση στο κέντρο της πόλης, δαπανώντας ένα ποσό της τάξης των 1.7 εκ. ευρώ! Δηλαδή η διοίκηση επιθυμεί να δαπανήσει 25.000 ευρώ για συντήρηση ενός κτιρίου που τώρα επιθυμεί να αγοράσει; Για ποιο κτίριο πρόκειται; Επειδή ως είθισται, ο κ. Δημητρίου δεν πρόκειται να απαντήσει επί της «ταμπακιέρας», ως «Ισχυρό Επιμελητήριο», δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε να περάσει ένας προϋπολογισμός, που δεν έχει κανέναν αναπτυξιακό χαρακτήρα, αντιθέτως, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που στο τέλος της θητείας της παρούσας Διοίκησης, θα χρεώσει με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του νομού Ιωαννίνων. Το Επιμελητήριο δεν είναι «μαγαζί» κανενός και όλοι οφείλουμε να το υπηρετούμε με διαφάνεια και πάντα με σκοπό το καλό και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της περιοχής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η παράταξη «Ισχυρό Επιμελητήριο».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Δημητρίου στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για πρόβλεψη πιθανών εξόδων, που ίσως χρειαστεί να γίνουν με την αγορά του ακινήτου, καθώς δε γνωρίζει κανείς, αν η τελική επιλογή θα αφορά νέο κτίριο ή παλαιότερης κατασκευής. «Δε γνωρίζουμε αν θα είναι με το κλειδί στο χέρι και καλό θα είναι να μη ρίχνουμε λάσπη στον ανεμιστήρα, ότι δήθεν έχει βρεθεί το κτίριο. Θα ζητήσουμε προσφορές με συγκεκριμένες προδιαγραφές και στη συνέχεια η Επιτροπή που θα αποτελείται από μέλη της διοίκησης, μηχανικούς, νομικούς συμβούλους και άλλους θα αξιολογήσει τις προσφορές και θα αποφασίσουμε», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

Ενστάσεις και

για άλλα θέματα

Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Γκίκας έκανε λόγο για λανθασμένη οικονομική πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση, θέτοντας όπως είπε, σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου. Μάλιστα, θα επιχειρήσει να σταματήσει με κάθε νόμιμη διαδικασία, τις αποφάσεις αυτές.

«Η νυν διοίκηση λειτουργεί από το 2018 την Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, 4 χρόνια μετά η Αναπτυξιακή έχει χρεωθεί με το ποσό των 18.000 ευρώ, έχοντας ως δράσεις δυο εκδηλώσεις στα τέσσερα χρόνια και τίποτα άλλο. Ποιος ο σκοπός λειτουργίας της Αναπτυξιακής και από πού αντλεί τα έξοδα της, αφού δεν έχει έσοδα;

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημητρίου ως μέλος ιδιωτικής εταιρείας είχε προσλάβει σε αυτή, συγγενικό του πρόσωπο, και πολύ καλά έπραξε. Σήμερα όμως φέρνει προς συζήτηση στο Σώμα, την πρόσληψη του συγκεκριμένου προσώπου ως υπάλληλο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Έχει να μας πει κάτι ο κ. Δημητρίου ως προς το ηθικό θέμα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του;

Στο προϋπολογισμό του 2022 υπήρχαν εγγεγραμμένες πιστώσεις ύψους 35.000 ευρώ για αμοιβές νομικών συμβούλων, τεχνικών συμβούλων και λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών. Διαπιστώνουμε πως για τις ίδιες υπηρεσίες ο κ. Δημητρίου και οι συνεργάτες του επιθυμούν να περάσουν στον προϋπολογισμό του 2023, το ποσό των 145.000 ευρώ. Για ποιον λόγο το κόστος των ίδιων υπηρεσιών έχει τετραπλασιαστεί; Για ποιες υπηρεσίες ακριβώς θα δαπανηθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό;

Στον προϋπολογισμό του 2022 υπήρξαν πιστώσεις ύψους 161.500 ευρώ για εκδηλώσεις και δημόσιες σχέσεις. Στον προϋπολογισμό του 2023 οι ίδιες υπηρεσίες κοστολογούνται με το ποσό των 260.000 ευρώ! Μπορεί ο κ. Δημητρίου να μας αναλύσει που, πως και σε ποιους θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα και πως θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του θεσμού;», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η παράταξη «Ισχυρό Επιμελητήριο».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ