Τελευταία Νέα

Δωμάτιο στις Εστίες… για δύο χρόνια
Τη νέα νομοθεσία αξιοποιεί ο Δήμος για την Κυρά Φροσύνη
Συνεχίζονται οι απόπειρες εξαπάτησης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου
H Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΤΖΟΥΦΗ Άμεση επίλυση των προβλημάτων των σχολικών τροχονόμων
Πρωτοβουλίες για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων
ENERGEAN Η Carlyle εξαγοράζει τo χαρτοφυλάκιο σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία
Πάνω από 13.000 εγγραφές και 5.461 συνεντεύξεις
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΚΑΝΗ Έκθεση Ευρωπαϊκών μεταλλίων και παρασήμων
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Προχωράνε οι εργασίες στο Κέντρο για το Παιδί
Χωρίς νερό τα ψηλά σημεία του Κατσικά και της Ανατολής
29 ΙΟΥΝΙΟΥ Συναυλία της χορωδίας Bellevue Presbyterian Church Sanctuary Chorus
Μήνυμα αλληλεγγύης από το Φεστιβάλ «Το Κοινό μας Σπίτι»
Οι παλιές ανάγκες, τα μεγάλα έργα και η παραίτηση από τον σχεδιασμό
Τα του Καίσαρος…
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 09:21
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Νοεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Προσθέτοντας νέα γνώση για την αρχαία Δωδώνη

Off

Ένα ακόμη λιθαράκι στη γνώση που υπήρχε ήδη από τις ανασκαφικές εργασίες από την εποχή του Καραπάνου και του Ευαγγελίδη μέχρι τον σπουδαίο Σωτ. Δάκαρη, προστέθηκε με την ολοκλήρωση των εργασιών της ανασκαφικής περιόδου στο Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης.

Η επιβεβαίωση όσων ήταν ήδη γνωστά σε συνδυασμό με κάποια νέα, συμπληρωματικά στοιχεία, για το αρχιτεκτονικό κτίσμα, διαμορφώνουν μία νέα γνώση για το Βουλευτήριο στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, που εντυπωσιάζει σήμερα τον επισκέπτη, που το βλέπει μπροστά του, να ορθώνεται με τις σειρές της κιονοστοιχίας που έχουν διασωθεί.

Οι εργασίες της τελευταίας ανασκαφικής περιόδου χρηματοδοτήθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι που είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας με την υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πριν από μερικούς μήνες στην εκδήλωση με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών στο κάτω διάζωμα του αρχαίου θεάτρου.

Το Βουλευτήριο μπορεί να αποτελέσει όπως ανέφερε η αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου, ένα νέο σημείο αναφοράς στον αρχαιολογικό χώρο, όχι τόσο για τους αρχαιολόγους που γνώριζαν και την ύπαρξή του και το ρόλο του, όσο για τους επισκέπτες.

«Είναι γεγονός, ότι οι επισκέπτες στη συντριπτική τους πλειονότητα γνωρίζουν και έρχονται στη Δωδώνη για το αρχαίο θέατρο και αγνοούν τα υπόλοιπα μνημεία. Το Βουλευτήριο είναι ένα κτίριο τεράστιας σημασίας για τον αρχαιολογικό χώρο, που με την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών σε αυτή τη φάση, το βλέπουμε μπροστά μας καθαρά, λαμβάνοντας μία εικόνα για το πώς ήταν όταν κατασκευάστηκε. Δεν έχουν διασωθεί πολλά Βουλευτήρια στην Ήπειρο και είναι από τα μεγαλύτερα που διασώζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.

Αρχιτεκτονικό επίτευγμα

της εποχής

Η αρχαιολόγος Υπατία Φάκλαρη παρουσίασε το βωμό στην είσοδο του Βουλευτηρίου, στον οποίο υπάρχει η αναγραφή για το χώρο στον οποίο εισέρχονταν οι πολίτες, μέλη της Συμμαχίας ή μετέπειτα του Κοινού των Ηπειρωτών. «Η χωρητικότητά του έφτανε μέχρι τα 1700 άτομα και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό αν αναλογιστούμε, ότι η χωρητικότητα του Βουλευτηρίου της Αθήνας έφτανε τα 500 άτομα. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει επίσης να σκεφτούμε, είναι ότι το Βουλευτήριο στην αρχαία Δωδώνη είναι ακριβώς δίπλα στο αρχαίο θέατρο. Παρότι υπήρχε λοιπόν το θέατρο δίπλα που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν και για τις συνεδριάσεις τους, κατασκεύασαν και το Βουλευτήριο, που υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή σε δύο διαφορετικές περιόδους, η πρώτη το 219 π.Χ, στην εισβολή των Αιτωλοακαρνάνων και η δεύτερη το 167 π.Χ με την καταστροφή από τους Ρωμαίους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αρχαιολόγος Χρήστος Κλείτσας από την πλευρά του αναφέρθηκε στα στοιχεία που καθιστούν το Βουλευτήριο ένα εξαιρετικής σημασίας κτίριο και από αρχιτεκτονικής άποψης, καθώς το μέγεθός του και η χωρητικότητά του, δεν απαντάται συνήθως στον ελλαδικό χώρο.

«Είναι ένα κτίσμα με διαστάσεις 43,6Χ32.3 μέτρα και είναι εκπληκτικό να σκεφτούμε σήμερα με ποιον τρόπο κατάφεραν να το στεγάσουν με τα μέσα και τις συνθήκες εκείνης της εποχής των ελληνιστικών χρόνων», ανέφερε ο κ. Κλείτσας προσθέτοντας παράλληλα, ότι στον ίδιο χώρο κατά τις τελευταίες ανασκαφικές εργασίες εντοπίστηκαν και ίχνη της προϊστορικής κατοίκησης της Κοιλάδας της Δωδώνης.

Εργασίες στο άνω διάζωμα

Στο μεταξύ, ο καλός καιρός σε συνδυασμό με την ομαλή ροή της χρηματοδότησης, έχουν βοηθήσει, ώστε οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο άνω διάζωμα του αρχαίου θεάτρου να εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς. Παράλληλα, ανασκαφικές εργασίες εξελίσσονται και στη Στοά, όπως όμως και στην παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία της αρχαίας Δωδώνης στον αρχαιολογικό χώρο, που επιβεβαιώνει τη διαχρονικότητα του χώρου ως ένα σημείο αναφοράς της πίστης των ανθρώπων.

Επαναλειτουργεί το αναψυκτήριο

Τέλος στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου επαναλειτουργεί το αναψυκτήριο, ενώ ικανοποιητική κίνηση παρουσιάζει και το πωλητήριο με βασικά εκθέματα κάποια εκμαγεία με αναφορά στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ