Επικαιρότητα

Νέα στοιχεία από τις ανασκαφές στη Δωδώνη

Off

Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης δεν παύει ποτέ να εκπλήσσει την επιστημονική κοινότητα, ακόμη κι αν έχουν περάσει χιλιετίες από την ακμή της στα χρόνια του «Κοινού των Ηπειρωτών».

Μπροστά σε νέα στοιχεία, που προσθέτουν νέα γνώση στην ήδη υπάρχουσα βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων που ασχολήθηκαν επιμελώς τα δύο τελευταία χρόνια με τις ανασκαφικές και σωστικές εργασίες στο Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης, ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό κτίσμα, που εν πολλοίς παρέμενε και ανεξερεύνητο.

Με τη χρηματοδότηση της Βουλής των Ελλήνων και την προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της κ. Τασούλα τα δύο τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε μία σειρά ανασκαφικών εργασιών, πρώτα για την προστασία του Βουλευτηρίου και έπειτα για τη συντήρηση, την ανάδειξη και την απόδοσή του στους χιλιάδες επισκέπτες της αρχαίας Δωδώνης.

Η ανασκαφή

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η δεύτερη ανασκαφική περίοδος στο Βουλευτήριο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων με την αναπλ. Προϊσταμένη Βαρ. Παπαδοπούλου και τους υπεύθυνους αρχαιολόγους παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία έδωσαν το στίγμα της προσπάθειας αυτής και όσων ήρθαν στην επιφάνεια.

Από τα λιγότερο σημαντικά και αναμενόμενα, όπως αντικείμενα κεραμικής, χάλκινα και ασημένια νομίσματα, μέχρι τα εξόχως σημαντικά και ενδιαφέροντα όπως οι πλίνθινες συστοιχίες κιόνων που δεν συναντώνται αλλού στη Δωδώνη και στην Ήπειρο.

Μία σειρά επίσης ερωτημάτων προέκυψε μέσα από την επιβεβαίωση του τεράστιου μεγέθους του Βουλευτηρίου, ενός οικήματος 1.500 τ.μ που ακόμη και σήμερα δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί ποια μέθοδος είχε εφαρμοστεί για τη στέγασή του.

Με την ολοκλήρωση της νέας φάσης των εργασιών, έγινε επίστρωση της Στοάς του Βουλευτηρίου με ειδικό υλικό που βοηθά τον επισκέπτη να αναγνωρίσει και να οριοθετήσει με μεγαλύτερη ευκρίνεια το χώρο.

Η κα Παπαδοπούλου αφού εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα για την παρέμβασή του και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, πρόσθεσε πως στο νέο ΕΣΠΑ θα συμπεριληφθούν και οι συνεχιζόμενες εργασίες στο Βουλευτήριο, με την ελπίδα, ότι οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες.

Αναπάντητα

ερωτήματα αιώνων

Για την πορεία και τα ευρήματα των ανασκαφικών εργασιών μίλησαν διαδοχικά οι αρχαιολόγοι Υπατία Φάκλαρη και Χρήστος Κλείτσας, καθώς και η Μελίνα Νάκα, συντηρήτρια αρχαιοτήτων.

«Το πώς κατάφεραν να κατασκευάσουν και να στεγάζουν ένα οικοδόμημα με διαστάσεις 43,60 X 35,50 μέτρων είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει και στο μέλλον. Κατασκεύασαν όμως το Βουλευτήριο στο πρανές ενός λόφου και έτσι είχαν τη δυνατότητα να ακούν τον ομιλητή που βρισκόταν στο επίπεδο τμήμα του χώρου δίπλα στον βωμό που διασώζεται και στον οποίο ορκιζόταν», ανέφερε η κα Φάκλαρη.

«Αυτό που κάναμε, είναι να προετοιμάσουμε το έδαφος για τη συνέχεια των εργασιών και της ανασκαφικής έρευνας, ώστε να προστατεύσουμε καταρχάς το μνημείο, να το συντηρήσουμε, να το αναδείξουμε και να το αποδώσουμε στο κοινό που επισκέπτεται την αρχαία Δωδώνη» πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Κλείτσας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ