Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 08:35
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοεμβρίου 2023
Πολιτισμός

Εντυπωσιακός ο ζωγραφικός διάκοσμος στη Μονή Παναγίας Βλαχέρνας

Off

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας ολοκλήρωσε πρόσφατα το νέο κύκλο εργασιών συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου της βυζαντινής μονής Παναγίας Βλαχέρνας.

Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στη συντήρηση των τοιχογραφιών που διατηρούνται στο βόρειο κλίτος του κυρίως ναού, στο Ιερό Βήμα και στο νάρθηκα του ναού. «Μέσα από τη διαδικασία αυτή αποκαλύφθηκαν τμήματα τοιχογραφιών, που συμπληρώνουν τις γνώσεις μας για το ζωγραφικό διάκοσμο του μνημείου, το εικονογραφικό πρόγραμμα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τέχνης της περιόδου στην οποία ανήκουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.

Η μονή της Βλαχέρνας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της βυζαντινής περιόδου στην περιοχή της Άρτας. Διακοσμείται από εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν σε δύο φάσεις, στα μέσα του 13ου αιώνα οι τοιχογραφίες του κυρίως ναού και στα τέλη του ίδιου αιώνα εκείνες του νάρθηκα.

Το έργο συντήρησης υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου και με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ