Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 11:22
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Νοεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Καθυστερεί η νέα Υ.ΠΕ. με έδρα τα Ιωάννινα

Off

Το επίρρημα «οσονούπω» που χρησιμοποίησε πριν μερικούς μήνες, η αναπλ. υπουργός Υγείας κα Γκάγκα απαντώντας σε ερώτηση για το πότε προβλέπεται η σύσταση μίας νέας Υγειονομικής Περιφέρειας, με έδρα τα Ιωάννινα, όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά όπως φαίνεται θα καθυστερήσει πολύ ακόμη.

Πολλοί περίμεναν ότι στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΥ, θα υπήρχε κάποια σχετική αναφορά ή πρόβλεψη, η εκτίμηση αυτή όμως διαψεύστηκε στην πράξη.

Η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα το συγκεκριμένο αίτημα που διατυπώνεται πλέον όχι μόνον από παράγοντες του κλάδου υγείας στην Ήπειρο, αλλά και από πολιτικούς παράγοντες του τόπου.

Ο αναπλ. διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Νικόπουλος μεταξύ εκείνων που είχαν θέσει το  συγκεκριμένο αίτημα εδώ και αρκετό καιρό ως αναγκαιότητα για την καλύτερη λειτουργία και διαχείριση των μονάδων υγείας στην περιοχή, σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε, πως η αναγκαιότητα παραμένει και το αίτημα θα πρέπει να παραμείνει ενεργό μέχρι την ικανοποίησή του.

Από την άλλη όμως, έκανε λόγο για κάποιους ενδογενείς παράγοντες τους οποίους δεν προσδιόρισε, που επηρεάζουν την κατάσταση ώστε να πάρει «σάρκα και οστά» το συγκεκριμένο ζήτημα. «Το ζήτημα τέθηκε και συνεχίζει να τίθεται και σήμερα για να διευκολύνουμε το σύστημα υγείας και όχι για να εξυπηρετηθεί κάποιος. Είναι αντικειμενική δυσκολία η διοίκηση της ΥΠΕ να αντιμετωπίζει και να ικανοποιεί αιτήματα του ΚΥ Κόνιτσας, για παράδειγμα, λόγω εύρους της γεωγραφικής περιφέρειας αρμοδιότητας και του μεγάλου αριθμού των μονάδων που είναι στην ευθύνη της. Από την άλλη αντιλαμβανόμαστε, ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να υπήρχε κάποια τέτοια αναφορά ή πρόβλεψη στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Θεωρώ ωστόσο, ότι ως τοπική κοινωνία, πολίτες και φορείς έχουμε υποχρέωση να επιμείνουμε στη διεκδίκηση της υλοποίησης του αιτήματος γιατί θα αποβεί σε όφελος του κοινωνικού συνόλου», ανέφερε ο κ. Νικόπουλος.

Φυσικό επακόλουθο η

αύξηση των κρουσμάτων

Αυξημένη είναι τις τελευταίες ημέρες η προσέλευση των πολιτών στα σημεία ελέγχου των Κινητών Μονάδων Υγείας τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και στο mega εμβολιαστικό κέντρο, αλλά και στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Μία κινητικότητα που δείχνει, ότι σταδιακά και μετά από ένα διάστημα τριών περίπου μηνών, και η περιοχή εισέρχεται σε μία νέα φάση έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Μπαίνοντας όμως στο χειμώνα, έστω κι αν αυτός έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά να κάνει την εμφάνισή του και με τον καιρό να θυμίζει τις πρώτες ημέρες του Φθινοπώρου, η ανησυχία και η εκτίμηση που υπάρχει, είναι ότι αργά ή γρήγορα, τα κρούσματα θα αυξηθούν και πάλι.

Προς το παρόν, όπως ανέφερε ο αναπλ. διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Νικόπουλος τα στοιχεία είναι καθησυχαστικά, καθώς οι ημερήσιες διακυμάνσεις των κρουσμάτων όπως προκύπτουν από τα μοριακά τεστ, δεν παρουσιάζουν κάποια αξιοσημείωτη διαφοροποίηση.

«Τα καμπανάκια θα γίνουν καμπάνες, όταν θα δούμε αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΛ ή στις ΜΕΘ. Όμως πλέον μετά από τρία χρόνια είναι στο χέρι μας να μην επιστρέψουμε σε συνθήκες και καταστάσεις που ζήσαμε στο παρελθόν και κανείς δε θέλει να τις ξαναζήσουμε», ανέφερε.

Εκείνο που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα και τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ είναι το πώς θα εμφανιστεί το δίπολο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού και της πιθανής έξαρσης με αυτό της γρίπης. «Γι’ αυτό και εξακολουθούμε να συνιστούμε τον αντιγριπικό εμβολιασμό στις ηλικίες άνω των 60 ετών», ανέφερε ο κ. Νικόπουλος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ