Ήπειρος

Προέχει η ανακεφαλαιοποίηση

Off

Στη δημοσιότητα έδωσε το Σάββατο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στα οποία υπέβαλε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. 
Ειδικότερα, οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται στα 14,4 δισ. ευρώ, στο δυσμενές σενάριο, και στα 4,391 δισ. ευρώ στο βασικό.
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα ανά τράπεζα έχουν ως εξής:
Για την Alpha Bank προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες 263 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 2,743 δισ. ευρώ στο δυσμενές. 
Για τη Eurobank οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι 339 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 2,122 δισ. ευρώ στο δυσμενές. 
Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνονται σε 1,576 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 4,6 δισ. στο δυσμενές.
Για την Τράπεζα Πειραιώς είναι 2,213 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 4,933 δισ. ευρώ στο δυσμενές. 
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν μέσω ιδιωτικής συμμετοχής τα κεφάλαια που απαιτούνται στο βασικό σενάριο, προκειμένου να αποφύγουν το κούρεμα των καταθέσεων για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, ενώ οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου. 
Πλέον, οι τράπεζες έχουν διορία μέχρι τις 6 Νοεμβρίου προκειμένου να καταθέσουν στην ΕΚΤ σχέδια κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης (capital plans) στα οποία θα αναφέρουν τους τρόπους με τους οποίους θα καλύψουν τις ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests. 

Οι αλλαγές στις Συνεταιριστικές
Στο μεταξύ, αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τις Συνεταιριστικές Τράπεζες φέρνει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Στο ν/σ χαρακτηρίζεται αναγκαία η τροποποίηση της νομοθεσίας, έτσι ώστε να δοθεί το δικαίωμα στις ίδιες τις συνεταιριστικές τράπεζες, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης να επιτρέψουν τη χορήγηση περισσοτέρων δικαιωμάτων ψήφου και δικαιωμάτων σύμπραξης σε σημαντικούς θεσμικούς εταίρους.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση οι οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν την προσέλκυση στους συνεταιρισμούς στρατηγικών εταίρων, σημαντικών κεφαλαιοδοτών οι οποίοι διαθέτουν τεχνογνωσία.
Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει για την Τράπεζα Ηπείρου, ότι σε πρώτη φάση θα απευθυνθεί στην τοπική κοινωνία, ώστε να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό τον τοπικό της χαρακτήρα σχεδόν ακέραιο. 
Εάν αυτό δεν επιτευχθεί και απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια, η Τράπεζα θα αναζητήσει την ενίσχυση των κεφαλαίων της σε στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι όμως εφόσον ενισχύσουν την Τράπεζα θα έχουν ανάλογο ρόλο και στη διοίκηση της Τράπεζας. 
Στην τρίτη περίπτωση, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάτι που επίσης όμως θα έχει ως αποτέλεσμα την είσοδό του στη διοίκηση και των μάνατζμεντ της Τράπεζας. Το σχέδιο των συγχωνεύσεων και της δημιουργίας μεγαλύτερων συνεταιριστικών τραπεζικών σχημάτων εξακολουθεί να υφίσταται στην παρούσα φάση όμως προέχει η ανακεφαλαιοποίησή τους, ενώ το σχέδιο της αναδιάρθρωσης θα ακολουθήσει στην πορεία.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ