Συζητήθηκαν χτες, στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία προήδρευσε ο Σταύρος Καλογιάννης, οι Εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου του οικονομικού έτους 2021, τις οποίες παρουσίασε το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Νικόλαο Μηλιώνη.
Στην τοποθέτησή του, ο Σταύρος Καλογιάννης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Η ενημέρωση από την πλευρά του κ. Μηλιώνη εντάσσεται στο πλαίσιο προώθησης του διαλόγου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αποτελεί θεσμικό όργανο της ΕΕ, και των εθνικών Κοινοβουλίων, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση σε εθνικό επίπεδο ως προς τα ευρωπαϊκά θέματα. Έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το οικονομικό έτος 2021, κατά το οποίο ξεκίνησε και η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για τα αποτελέσματα των ελέγχων, τις επιδόσεις του προϋπολογισμού και των χρηματοδοτήσεων, καθώς και για τις συστάσεις στις οποίες προχώρησε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.
Επισημαίνεται ότι για το έτος 2021 οι δαπάνες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 181,5 δις ευρώ, ποσό που παραμένει καθηλωμένο στο 1,3% του ΑΕΠ των κρατών – μελών. Εάν συνυπολογιστούν και οι δαπάνες στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι πληρωμές από την ΕΕ το 2021 ανήλθαν σε 228 δις ευρώ.
Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Ως ανεξάρτητη εξωτερική ελεγκτική αρχή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μεριμνά για τη χρηστή διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και την οικονομική αποτελεσματικότητά τους, ώστε τα χρήματα των ευρωπαίων πολιτών να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή συνιστούν παγκόσμιες προκλήσεις άνευ προηγουμένου. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον επιτείνονται οι κίνδυνοι για τα οικονομικά της ΕΕ και η σημασία της χρηστής και αποτελεσματικής δημοσιονομικής διαχείρισης αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. Συνεπώς, και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ακόμα πιο σημαντικός, όπως και η ευθύνη των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και των κρατών-μελών.
Στο πλαίσιο αυτό, τα εθνικά Κοινοβούλια μπορούν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην κατεύθυνση ενίσχυσης της δημοκρατικής νομιμότητας αναφορικά με την οικονομική λειτουργία της ΕΕ, ασκώντας έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων. Η ενίσχυση της συνεργασίας των εθνικών Κοινοβουλίων με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».
Related Posts
-
-
8 Μαρτίου 2024 Ένα χρήσιμο εργαλείο για την επιστημονική κοινότητα
-
-
2 Αυγούστου 2023 Σαφή χρονοδιαγράμματα, αποφεύγοντας τα λάθη
-
27 Απριλίου 2023 Πολιτικά ενεργός, με διάθεση να παρεμβαίνει
-
11 Απριλίου 2023 Εκτός ψηφοδελτίου της ΝΔ ο Σταύρος Καλογιάννης
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.367)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(498)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.153)
- Εκδηλώσεις(1.544)
- Ήπειρος(1.961)
- Αθλητικά(2.891)
Αρθρογραφία
Είσοδος