Ήπειρος

Με πυξίδα τα ποιήματα του Καβάφη

Off

Η πόλη των Ιωαννίνων και ειδικότερα ο φιλόξενος χώρος της αίθουσας εκδηλώσεων του Ιτς Καλέ είναι ο νέος σταθμός της περιοδεύουσας έκθεσης με τίτλο «Κ. Π. Καβάφη: Απόκρυφη Ιστορία», που εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη στις 19.00. 
Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Νομισματικό Μουσείο της Βιέννης, με προσέλευση 500.000 επισκεπτών (!), στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.
Η έκθεση επικεντρώνεται στην πλοήγηση του επισκέπτη σε ένα ταξίδι στο χρόνο, με πυξίδα τα ποιήματα του Αλεξανδρινού ιστορικού ποιητή. Κομβικό σημείο της έκθεσης η εικαστική παρέμβαση των παραστάσεων που έχουν αποτυπωθεί στις επιφάνειες 100 νομισμάτων, τα οποία εκτίθενται στις προθήκες, μαζί με προσωπικά αντικείμενα του Κ. Π. Καβάφη.
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και όπως τόνισε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ, αποτελεί ένα πρότυπο διαλόγου του ποιητή με τον αρχαίο κόσμο. 
Ο επιμελητής της έκθεσης καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος αναφέρθηκε στην αφόρμηση της αναζήτησης των ιστορικών στοιχείων κυρίως όμως της ανάγκης, που είχε ο Κ. Καβάφης που αναφέρθηκε σε 152 ιστορικά πρόσωπα στην ποίησή του εκ των οποίων τα 137 απεικονίζονται σε νομίσματα. 
Η έκθεση συνοδεύεται από 34 πάνελ στα οποία παρουσιάζονται η βιογραφία του ποιητή, ιστορικά ποιήματα με τυπωμένο αντιπροσωπευτικό νόμισμα που αντιστοιχεί στο ποίημα, χειρόγραφα ποιήματα με το αντίστοιχο νόμισμα. Επίσης, η έκθεση πλαισιώνεται με έργα των καλλιτεχνών: Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, Σοφοκλή Αντωνιάδη (Σόφος), Ασπασίας Παπαδοπεράκη και Παναγιώτη Τέτση. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται σήμερα στις 19.00 και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου. Θα παρουσιάζεται στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων στο Ιτς Καλέ (Κάστρο Ιωαννίνων), από Τρίτη έως Κυριακή (10:00 -15:00).

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου