Επικαιρότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Off

Το θέμα της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και των επιπτώσεών του στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία, έφερε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης καταθέτοντας σχετική Ερώτηση (αρ. πρωτ.: 846/2022) προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:

«Ο πληθυσμός της Ελλάδας παρουσιάζει σταθερή μείωση τα τελευταία χρόνια, ενώ ο δείκτης γονιμότητας ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, έχοντας περάσει το όριο της ακραίας χαμηλής γονιμότητας. Τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 καταγράφουν την ίδια εικόνα, με τον πληθυσμό να συνεχίζει να παρουσιάζεται μειούμενος. Ενδεικτικά, στην Περιφέρεια Ηπείρου ο πληθυσμός παρουσιάζει μείωση κατά 5,1%, ενώ στην Π.Ε. Ιωαννίνων κατά 4,7% σε σύγκριση με την απογραφή του 2011.

Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι και οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη του συνολικού πληθυσμού, αφού προβλέπεται μείωσή του από τα 11 περίπου εκατομμύρια σε 8,3 εκατομμύρια το 2050, ενώ ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω θα αποτελεί έως και το 33% του συνολικού πληθυσμού.

Το φαινόμενο αυτό, σε συνδυασμό με τη μετανάστευση νέων Ελλήνων επιστημόνων προς ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες, θα επηρεάσει αναπόφευκτα τη χώρα μας μακροπρόθεσμα σε κρίσιμους και ζωτικής σημασίας τομείς, όπως είναι η κοινωνική πρόνοια, το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα, η εκπαίδευση, η άμυνα, η ασφάλεια.

Ορθώς η Κυβέρνηση, παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, θέτει στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της την κοινωνική και οικονομική προστασία των οικογενειών, ιδίως των πολύτεκνων, ώστε να αναχαιτιστούν τα φαινόμενα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού».

Με δεδομένη τη βούληση των Υπουργείων να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό πρόβλημα, που είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας, ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να εξετάσουν νέες πρωτοβουλίες για την παροχή επιπλέον κινήτρων στους νέους γονείς και στους νέους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού με σκοπό τον επαναπατρισμό τους, καθώς και ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την περαιτέρω στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ