Επικαιρότητα

Πανευρωπαϊκή τηλεφωνική γραμμή βοήθειας

Off

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Επιτροπή ανακοινώνει το 116 016, τον ενιαίο πανευρωπαϊκό τηλεφωνικό αριθμό βοήθειας για τις γυναίκες θύματα βίας. Οι γυναίκες που είναι θύματα βίας θα μπορούν να καλούν τον ίδιο αριθμό σε ολόκληρη την ΕΕ για συμβουλές και στήριξη.

Στην δήλωση που εξέδωσαν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ δίνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών:

«Βία κατά των γυναικών παρατηρείται σε όλες τις χώρες. Τα στοιχεία συγκλονίζουν: στην ΕΕ και παγκοσμίως, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία. Σήμερα, ένα στα πέντε νέα κορίτσια πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Η βία στο διαδίκτυο αυξάνεται, καθώς μία στις δύο νέες γυναίκες είναι θύματα έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.

Η ΕΕ καταδικάζει όλες τις μορφές της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα οι γυναίκες και τα κορίτσια να εξακολουθούν να πέφτουν θύματα κακοποίησης, παρενόχλησης, βιασμού, ακρωτηριασμών ή καταναγκαστικών γάμων.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο να βάλουμε τέλος στη βία κατά των γυναικών εντός και εκτός της ΕΕ. Η ΕΕ είναι αλληλέγγυα προς τις γυναίκες και τα κορίτσια, τα θύματα και τις γυναίκες που έχουν επιζήσει από περιστατικά βίας».

Η Μερόπη Τζούφη

«Τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται και συρρικνώνονται διεθνώς. Όχι μόνο στην Ουκρανία, το Ιράν και το Αφγανιστάν, αλλά και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη» τόνισε η Μερόπη Τζούφη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα συζήτησης την 25η Νοεμβρίου, δηλαδή τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η Μερόπη Τζούφη χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Πάντειο Πανεπιστήμιο να παρουσιάσει έναν οδηγό αντιμετώπισης έμφυλης και σεξουαλικής βίας από κοινού με συνεργαζόμενους φορείς (ActionAid, ΔΙΟΤΙΜΑ, Γραμμή 11528-Δίπλα σου, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας) και ευχήθηκε να πραγματοποιηθούν παρόμοιες δράσεις και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, σημειώνοντας πως το 2020 καταγράφηκε αύξηση των περιστατικών κατά 4%, ενώ το 2021 η αύξηση ξεπέρασε το 60%. Επίσης, στην αύξηση του αριθμού γυναικοκτονιών και την άρνηση της κυβέρνησης να κατοχυρώσει τη νομική έννοια του όρου, όπως και στο νόμο για τη συνεπιμέλεια, ο οποίος έχει οξύνει τα προβλήματα σε βάρος των γυναικών.

Κλείνοντας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων δεν αρκούν μόνο οι εξαγγελίες, τα καθυστερημένα νομοσχέδια και οι διεθνείς ημέρες. Χρειαζόμαστε άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα, δράσεις πρόληψης και φροντίδας, συντονισμό και πρωτοβουλίες στην κοινότητα, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και εξειδικευμένο προσωπικό».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ